Je opent een zak chips en je bent echt niet van plan om ze allemaal op te eten … Maar toch eindig je met een lege zak. Hoe komt dat?

’s Avonds in de zetel of als knabbel op een feestje: chips zijn een verleidelijk hapje. Het begin met een proevertje en eindigt bijna altijd met een lege verpakking. Kan jij ook zo moeilijk weerstaan aan een zak chips? Je bent niet alleen! Het ligt trouwens niet aan jou. Eén handje chips eten en de rest van de zak terug in de kast leggen … dat is mission impossible!

Verborgen verslaving

De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend. Maar ook andere stoffen zetten in op smaak en zorgen ervoor dat je steeds meer wilt. Zoals suiker en additieven als E621 (ook gekend als MSG, mononatriumglutamaat). Samen zorgen de additieven ervoor dat je moeilijk van dit tussendoortje kunt afblijven.

Hoe kan je de lokroep van een zak chips weerstaan?

Simpel: trek eens een zak biochips open! Biologische chips worden immers gekruid met natuurlijke specerijen - kunstmatige smaakversterkers of kleurstoffen zijn uit den boze. Zout hoort er als natuurlijk kruid wel bij, maar vaak toch in een lagere dosis. En dat alles helpt toch wel om je chipsvreetbuien onder controle te houden.

Naast de klassieke biologische aardappelchips vind je in de winkelrekken ook lekkere en gezondere alternatieven als zeewierchips of biologische groentenchips van pastinaak, wortel en rode biet. Uit te proberen!