In het weekend of op een doordeweekse dag: een warm eitje bij het ontbijt smaakt altijd heerlijk. Wist je dat biologische eieren de meest diervriendelijke eieren zijn?

Wat maakt een ei biologisch? Dat hangt helemaal af van wat de kippen eten en hoe diervriendelijk de aanpak van de pluimveeboer is.

Je bent wat je eet, dus biokippen krijgen 100% biologisch voeder. Dus granen en zaden geteeld volgens de biologische principes. Dit wil zeggen dat de boer zo veel mogelijk organische mest en natuurlijke gewasbestrijding gebruikt om zijn graan te telen. Deze zaden en granen mogen ook niet genetisch gemanipuleerd zijn. Dankzij hun biovoeding krijgen de kippen ook meer weerstand.

Een tweede basisregel in de biologische kweek van pluimvee is de vrije uitloop van de dieren. Dat betekent dat biokippen iedere dag vrij naar buiten mogen vanaf 11u tot zonsondergang. Via de vele uitgangen in de stal lopen de kippen vrij en vrolijk de wei in wanneer ze dat willen. Wat is er fijner dan rondscharrelen tussen struiken, grassen en bomen, die ook nog voor schaduw zorgen als het warm is?
Deze diervriendelijke aanpak zorgt ervoor dat biokippen ook hun natuurlijke kippenmanieren kunnen uiten: ze scharrelen lekker rond, nemen stofbaden in het zand, pikken lustig om zich heen,… Omdat er voldoende afleiding is, zijn de kippen rustig en gaan ze niet in elkaars veren pikken. Mooi meegenomen!

Euh, hoe weet je of een ei bio is? Vind het antwoord in de biofiche over eieren.

Bio. Dat is sowieso goed gekozen.

Deze campagne kwam tot stand dankzij steun van de EU.