Groentechef Frank Fol is een duivel-doet-al. Al jaar en dag kookt hij enthousiast met groenten, intussen ook volop met biogroenten. Eén van zijn activiteiten is lekkere recepten bedenken voor de biologische foodbox van Ekomenu. Waarom is hij zo enthousiast over bio?
Liefde voor groenten
Frank Fol is niet alleen officieel De Groentekok® van België, maar ook kookboekauteur, gastchef op de Olympische Spelen, tv-kok, bedenker van ‘Beste Groenterestaurant’ en een drukbezette ondernemer. Een van zijn ideeën is We’re Smart®, een platform voor de beste groenterestaurants en chef-koks wereldwijd. Op dit moment werkt hij vooral als consultant voor bedrijven die zijn expertise rond fruit en groenten nodig hebben. Zijn focus is glashelder: “Ik hou mij alleen bezig met acties waarin groenten en fruit de hoofdrol spelen.”
Op zijn website is Fol haast lyrisch over groenten: “De kleuren, de vormen, de glans, het gebladerte, de stelen en de geuren doen mij denken aan de toebereidselen van een feestmaal.” Die liefde voor groente en fruit begon vanuit zijn hang naar creativiteit: “Groenten zijn fantastisch, ze bieden zoveel mogelijkheden! Ik heb 51 technieken ontwikkeld om groenten en fruit te bereiden. Zo creëer je echt een nieuwe wereld vol smaken. Als ik kook of een nieuw recept maak, dan vertrek ik altijd bij de groenten, zij komen eerst.”
Topgroenten
Welke biogroenten eet de topchef zelf het liefst? “Zonder twijfel op nummer één: grondwitloof. En aardpeer misschien als tweede, dat is ongelooflijk lekker. Wat ik ook fantastisch lekker vind is kardoen!” (n.v.d.r. kardoen lijkt op een grote artisjok, je eet de bladstelen). Op z’n minst een verrassende keuze.

Smaakt bio beter?
Wat zijn voor De Groentekok® dan de speerpunten van bio? “Iedereen is het erover eens dat groenten op je bord goed voor je zijn. En als je groenten lekker klaarmaakt, dan lust iedereen dat! Maar biogroenten hebben echt wel een extraatje.” Hij doelt daarbij zowel op de teeltwijze als op de smaak. “Gewasbescherming is in bio veel strenger gereglementeerd én gecontroleerd. Daardoor heb je de garantie op kwaliteit. En als resultaat krijg je een smaak die veel beter is. Ik vind dat er echt een enorm verschil van smaak is met niet-bio. En daar draait het uiteindelijk om in de keuken”.

Food in a box
Fol zet zijn creativiteit en liefde voor groenten in voor de biologische foodboxen van Ekomenu: samen met een team creëert hij doorlopend nieuwe recepten, natuurlijk met een groot aandeel biogroenten. Momenteel is Ekomenu de enige in Vlaanderen die biologisch gecertificeerde maaltijdboxen aan huis levert. Zo’n box geeft je één of meer originele recepten met de precies afgemeten ingrediënten erbij zodat je meteen aan de slag kunt. De voordelen? Je hoeft niet meer te bedenken wat je gaat eten, je hoeft geen boodschappen te doen, en je inspiratie krijgt een boost met allerlei nieuwe recepten. Handig voor wie gezond, milieubewust en toch lekker wilt eten.


Andere bioboxen?
In Vlaanderen doet Foodbag zijn best om regelmatig bioproducten in hun maaltijddozen aan te bieden: “We kiezen wekelijks voor seizoensgebonden en biologische ingrediënten waar mogelijk.”
De tegenhanger van Ekomenu https://www.ekomenu.be in Brussel of Wallonië is Little Green Box. Daar levert dit bedrijf “de enige biologische, lokale kookdoos zonder afval”.