De winter staat weer voor de deur dus logisch dat je steeds meer wintergroenten in de winkel ziet opduiken. Kool in bijna alle kleuren van de regenboog, van bloemkool en witte kool tot de hippe rode kool. Vers van het veld zijn ze het lekkerst! Maar hoe maak je ze klaar?

Variatie troef

Kolen zijn de echte wintertoppers, en je best nu, vers van het veld. Welke vind je de lekkerste? Het is best een grote familie: bloemkool, broccoli, Chinese kool, paksoi, savooikool, rapen, spruiten (ja, dat zijn kleine kooltjes), en natuurlijk ook rode, groene en witte kool.

Kolen worden in onze keuken steeds populairder. En terecht. Ze bevatten heel wat essentiële voedingsstoffen en weinig calorieën. De meeste kolen zijn vooral een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, foliumzuur en vitamine K.

Voedingsvezels vind je vooral in spruiten, maar ook in rapen, savooikool en broccoli. Ben je op zoek naar vitamine C, dan eet je best broccoli, spruiten of groene kool.

Meer weetjes vind je hier.

Minder doorsnee, meer smaak

Heel wat groenten die lang geleden dagelijkse kost waren, zijn door de jaren heen wat in de vergetelheid geraakt. Gelukkig maken ze nu een grandioze comeback. In de biosector zijn de vergeten groenten eigenlijk nooit verdwenen. Veel bioboeren hebben een heel divers groenteaanbod. Groenten als pastinaak, koolrabi of rammenas zijn niet alleen erg lekker maar bieden ook extra variatie voor een gezonde voeding.

Vergeten groenten zijn vaak knolgroenten, waardoor ze er soms misschien wat minder ‘doorsnee’ uitzien -- maar daar kunnen die groenten natuurlijk niet aan doen. Sommige zijn misschien wat lastiger te schillen, maar hun rijke smaak maakt alles goed! Laat ze dus niet liggen en maak er thuis iets lekkers mee. Tip: groenten als rode biet en pompoen kun je met de schil laten garen in de oven, daarna is het schillen veel makkelijker!

Kom alles te weten over vergeten groenten

Vergeten groenten: rammenas, pastinaak en aardpeer - (c) VLAM
Vergeten groenten: rammenas, pastinaak en aardpeer - (c) VLAM

Help, hoe kook je dat?

Ja, we dachten al dat je die vraag zou stellen. Hierbij een paar heerlijke tips!

Cannelloni van groene kool met varkensgehakt - Ovenschotel met griet, aardpeer en broccoli - Warme groentesalade met kipsaté - (c) VLAM, Lekker van bij ons
Cannelloni van groene kool met varkensgehakt - Ovenschotel met griet, aardpeer en broccoli - Warme groentesalade met kipsaté - (c) VLAM, Lekker van bij ons

Is je honger niet gestild? Op Lekker van bij ons vind je nog veel meer yummie recepten met alle wintergroenten van bij ons!