Een chef-kok die voor bio kiest? Die bestaat! Topchef Bartel Dewulf kiest met hart en ziel voor de gezonde voedingsstoffen en zuivere ingrediënten van bio.

Bartel Dewulf is chef-kok bij Belgocatering en dé chef van ons nationale elftal. Wat hij zoal klaarmaakt? Gezonde en eerlijke voeding, natuurlijk. Hij kiest daarbij zoveel mogelijk voor bio omdat hij daar met veel passie achter staat. Bekijk het filmpje waarin hij al roerend in de potten vertelt over zijn passie voor bio:

Waarom is biovoeding goed voor sporters?

Bartel Dewulf: "Ik geloof dat 50% van je gezondheid wordt bepaald door de voeding die je kiest. Voeding is tenslotte de brandstof van je lichaam, hè… Ik vind dat veel mensen daar te weinig mee bezig zijn. Voor het nationale elftal kook ik 100% biologisch, vooral omdat sporters behoefte hebben aan de beste voeding. Daar ben ik in de sportwereld een paar jaar geleden mee begonnen. In het begin keken de spelers er niet echt van op, maar intussen waarderen ze het écht. Ze vinden het lekker natuurlijk! Daarbij kies ik bewust voor lokaal geteelde bioproducten. De boeren bij wie we onze aankopen doen, nodigen we soms uit om langs te komen. Zo komen de spelers echt te weten waar hun eten vandaan komt. Inmiddels zien ze lokale biovoeding ook als een troef."

Waarom kies je voor bio?

Bartel Dewulf: "Ik kies voor bio omdat groenten en fruit op een natuurlijke manier gekweekt worden, vaak met veel liefde. Bij het kweken van biologische producten worden alleen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong gebruikt en de bodem wordt gevoed met dierlijke mest of compost. In bio worden de groenten niet geforceerd om sneller te groeien of om groter en dikker te worden. Zo krijg je gezonde en zuivere producten. En dat is belangrijk, want je kunt heerlijk koken, maar het wordt nog véél lekkerder met producten van topkwaliteit.

Het gaat mij natuurlijk ook om de smaak van het product. Die smaak vind ik bij bio intenser. Het product is soms wat minder mooi -- geen ronde tomaat of perfect uitziende bloemkool -- maar de smaak is des te beter."

Bartel Dewulf, biochef - (c) VLAM, Patricia De Laet
Bartel Dewulf, biochef - (c) VLAM, Patricia De Laet

Wat vind je van het prijskaartje van bio?

Bartel Dewulf: "Ik kreeg vaak de opmerking dat het allemaal veel geld kost en dat bio duurder is. Maar als je het evenwicht in je bord eens anders verdeelt, hoeft dat helemaal niet zo te zijn! Sla eens aan het rekenen met je groenten en vlees en herverdeel de grammages - dus meer groenten en minder vlees. Dan kost biologische voeding evenveel als andere voeding".