Ben jij ook benieuwd naar wat mensen motiveert om bio te eten? Hieronder vind je de drie belangrijkste redenen. Misschien herken je jezelf er ook in?

In een recent onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing gaven 1000 consumenten (van 18 tot 64 jaar) hun mening over bio. Wat zijn hun drie belangrijkste redenen om bioproducten te kopen en te eten?

1. Bio is in evenwicht met de natuur

De absolute topreden om bio te eten is deze: ‘De biologische teelt verloopt in evenwicht met de natuur en met respect voor de aarde”. Bijna twee derde van de consumenten was het daarmee eens. Dit zeggen ze er zelf over: “Bio is ecologisch verantwoord en houdt rekening met biodiversiteit” en “Bio veroorzaakt minder ecologische impact, zowel bij productie als transport”. Duidelijke taal!

Niet echt een verrassing dat dit op 1 staat want het is het belangrijkste basisprincipe van de biologische landbouw! Zo werkt biolandbouw zoveel mogelijk met de natuur mee: bioteelten groeien altijd in de volle, levende grond en de boer gebruikt slechts (een beperkt aantal) natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. Daardoor worden de bodem, het grondwater en de lucht minder vervuild.

Biogroenten staan altijd stevig geworteld in de grond (locatie: Agrico) - (c) VLAM, P. De Laet
Biogroenten staan altijd stevig geworteld in de grond (locatie: Agrico) - (c) VLAM, P. De Laet

2. Bio is natuurlijk en puur

‘Bio werkt op alle vlakken zo natuurlijk en puur mogelijk’ kon eveneens op veel instemming rekenen: een dikke helft van de deelnemers was het ermee eens. De deelnemers zelf formuleren het zo: “Ik denk dat bioproducten toch wat gezonder zijn omdat er geen chemische stoffen gebruikt worden” en “Ik vind dat bio veilig wordt gekweekt, zonder vervuilende invloeden”.

Uiteraard zijn ‘puur en natuurlijk’ belangrijke aspecten in de biologische aanpak. De biologische teelt gebruikt immers alleen natuurlijke gewasbescherming, en dus geen chemische-gesynthetiseerde middelen. Ook kunstmest is uit den boze evenals genetisch gemodificeerde organismes (ggo’s). ‘Zo natuurlijk en puur mogelijk’ geldt ook voor verwerkte producten waarin alleen natuurlijke aroma’s gebruikt worden en waar geen artificiële kleur- of smaakstoffen aan te pas komen.

Biobrood bevat geen ggo's of chemische bewaarmiddelen (foto: brood van De Trog) - (c) VLAM, P. De Laet
Biobrood bevat geen ggo's of chemische bewaarmiddelen (foto: brood van De Trog) - (c) VLAM, P. De Laet

3. Bio draagt zorg voor dieren

Ook hier vond meer dan de helft dat dieren in de bioveeteelt de zorg en aandacht krijgen die ze verdienen. Zo zien de deelnemers het: “Ik koop bio omdat ook dieren een goed leven moeten hebben”, “Bio toont respect voor dier en natuur” en “Bio bevordert het welzijn van dieren en de duurzaamheid van het milieu”.

Dierenwelzijn in de biologische (pluim)veeteelt is dan ook echt een speerpunt. Biodieren krijgen in de stal meer ruimte, ze kunnen vaak naar buiten (buitenloop) om te grazen, te wroeten of te pikken, ze krijgen uitsluitend biologisch krachtvoer en bij ziekte worden ze in eerste instantie met homeopathische middelen verzorgd.

Biokoeien grazen veel buiten (hier bij de Dobbelhoeve) - (c) VLAM, P. De Laet
Biokoeien grazen veel buiten (hier bij de Dobbelhoeve) - (c) VLAM, P. De Laet

NB: De antwoorden van de deelnemers komen rechtstreeks uit het onderzoek en zijn volledig anoniem