Pak jij ook uit met bio tijdens de feesten? Welk heerlijk bioproduct komt er zeker bij jou op tafel tijdens het kerstfeest of op oudjaar? We vroegen het aan een paar van onze eigen VLAM-collega’s. Hun antwoorden zijn verrassend én inspirerend!

Annelies

Annelies maakt als copywriter deel uit van het communicatieteam van VLAM. Ze blijkt een grote fan van bio te zijn: etentjes ‘ten huize van’ starten steevast met een toast met een lekker biologisch drankje: “Mijn gasten zijn altijd gecharmeerd door het grote aanbod aan drankjes op feestjes bij mij thuis. In de biowinkel hebben ze heel lekkere en verrassende biobieren en -wijnen. Maar er zijn ook altijd mensen die niet of weinig drinken en voor hen haal ik heerlijke niet-alcoholische dranken in huis. In de biowinkel vind je verrukkelijke limonades en siropen die je als basis kan gebruiken voor een mocktail. Mijn laatste ontdekking is het alcoholvrije gemberdrankje Gimber, ideaal om te gebruiken in cocktails en mocktails.”

En wat serveert ze dan bij die drankjes? “Een product dat ik vaak koop in de biowinkel is Noordzeekaas. Die komt uit Denemarken en rijpt 30 weken in een pakhuis in de buurt van de Noordzee. De speciale smaak van de kaas komt door de blootstelling aan de zeelucht. Echt hemels. Ik hoop de fabriek ooit te kunnen bezoeken!” Leuk om mee uit te pakken op je feest – maar vergeet ook de heerlijke Belgische biokazen niet natuurlijk!

Collega's Annelies en Steven zijn al  helemaal in kerststemming - (c) VLAM, P. De Laet
Collega's Annelies en Steven zijn al helemaal in kerststemming - (c) VLAM, P. De Laet
### Steven Als verantwoordelijke logistiek bekommert Steven Terlaeken zich om duizenden dingen, van pennen en post-its tot transport naar buitenlandse beurzen. Of er op Kerstavond bio wordt gegeten, blijft nog een vraagteken want dan zijn hij en zijn vrouw uitgenodigd bij familie. Maar nieuwjaar viert hij met vrienden: “Er staat een gezellige gourmet op het menu. Daar serveren we **biowintergroenten** bij, o.a. gestoofd witloof en wortels. En mijn vrouw zal als voorgerecht een pastinaaksoep maken. Van biopastinaak! Da’s extra lekker!”

Als het aan Steven ligt, wordt de avond afgerond met een tongstrelende crème brûlée -- met bio-eieren! “Dat is echt zalig! Om het laagje suiker af te branden gebruik je best een professionele dakbunsenbrander, zo ziet het dessert er ongelooflijk spectaculair uit!” (Wel voorzichtig zijn hè!)

Jürgen

Jürgen Flamand is de online communicatie-expert bij VLAM. Hij is een echte biofan, en dus ook voor het kerstmenu haalt hij bio in huis. “Het menu ligt nog niet helemaal vast maar mogelijk wordt het een varkensgebraad met verse winterse groenten – raapjes, pastinaak, wortel,... Ja, allemaal bio! Respect voor het dierenwelzijn vind ik erg belangrijk. Dus koop ik ook biovlees.”

Ook voor het dessert kiest hij resoluut voor bio. Jürgen is gek op desserts op basis van zuivelproducten. Zo gebruikt hij vaak volle bioyoghurt: “Ik vind hem voller van smaak, en je kunt hem perfect gebruiken om bv. panna cotta te maken. Heerlijk!” En yoghurt is nog lekkerder met fruit. Doorgaans kiest Jürgen voor lokaal seizoensfruit. Als hij exotisch fruit zoals bananen en kiwi’s koopt, dan gaat de voorkeur naar de biologische versie. “De controles op biofruit zijn in het buitenland gewoon strenger. Als het bio is, weet je zeker dat het fruit zonder chemische gewasbescherming is geteeld en dat de regelgeving voor bio werd gevolgd. Ook vind ik het aspect eerlijke handel belangrijk, en hoe er wordt omgegaan met werknemers. Met name bij bio en fair trade fruit weet je dat dat goed zit.”

Collega's Jürgen, Sara en Ronel zien een biokerst helemaal zitten ! - (c) VLAM, P. De Laet
Collega's Jürgen, Sara en Ronel zien een biokerst helemaal zitten ! - (c) VLAM, P. De Laet
### Sara Als adjunct promotiemanager voor de Korte Keten breekt Sara De Preter een lans voor de heerlijke producten die recht van bij de boer komen. Thuis kiest ze altijd bewust voor bio als het gaat over producten als yoghurt, eieren, bananen, …

Tijdens de feesten zal er ongetwijfeld kaas en wijn bij haar op tafel komen, want daar is ze echt dol op: “Kaas en dan vooral geitenkaas kopen wij altijd bio, meestal recht van bij de boer. Waarom? Het aanbod is er enorm gevarieerd en verse kaasjes zijn echt wel vers. Biogeitenkaas is gewoon keilekker omdat het zo’n pure smaak heeft. In bio vind je trouwens enorm veel kaassoorten, van verse kaasjes met kruiden tot zelfs harde kazen, kaas met zeewier of brie.”

Bij een smaakvolle kaasplank hoort natuurlijk … een glaasje wijn. “Ook daar kiezen we voor biowijnen. Biowijn is nog steeds ondergewaardeerd maar hoeft echt niet onder te doen voor niet-biowijn. Wat ik bijzonder vind aan biowijn is dat er geen chemische gewasbescherming op de druiven wordt gebruikt en dat er geen of minder tannines of sulfiet worden toegevoegd. Biowijn proeft gewoon eerlijker!”

Ronel

Ronel Djimadoumadji zorgt er als communicatiemedewerker bij VLAM onder andere voor dat teksten in vloeiend Frans de deur uit gaan. In het dagelijkse leven zit er heel vaak bio in Ronels boodschappentas: “Sowieso alle groenten die ik niet schil, koop ik bio, en ik vind de smaak echt beter: spinazie, wortels, komkommer, paprika… Voor mij is het belangrijk dat die producten geen gevaar kunnen vormen voor mijn gezondheid.”

Net als collega Jürgen is ze een fan van biologisch exotisch fruit: “Na een (vaak) zwaar feestdiner vind ik het fijn om te eindigen met fruit – en dan kies ik voor biofruit! Belgisch fruit natuurlijk, maar bij een feestmaaltijd hoort ook exotisch fruit. Jammer genoeg is exotisch fruit niet optimaal voor het milieu, vanwege de transportimpact, dus dan kies ik voor bio om het een beetje goed te maken.”

Inspiratie nodig?

Geen kookboeken in huis? Of wil je gewoon eens iets nieuws proberen? Inspiratie vind je ongetwijfeld in deze 5 handige kerstmenu’s van Lekker van bij ons. Hou je van snel en makkelijk, traditioneel of ga je voor 100% Belgisch? Vind het kerstmenu dat bij jou past! En natuurlijk kun je zo goed als alle ingrediënten ook biologisch kopen.

Smakelijk!

Inspiratie nodig? Surf naar lekkervanbijons.be!
Inspiratie nodig? Surf naar lekkervanbijons.be!