Luc Hollands van bioboerderij Green Valley in het landelijke Voeren is dol op zijn koeien – én op zijn boerderijklassen! Met veel vaart stort hij zijn passie voor bio over de kinderen uit. En die kinderen, die genieten ten volle!

Koeien zijn best wel flinke dieren, met horens bovendien, maar zonder een spoor van angst lopen de leerlingen van De Kleine Reus uit Alken de koeienstal in. Eén groep klimt onverschrokken naar boven, op een platform waar ze pal boven de koeien creatief aan de slag gaan met lokale mergelstenen. De anderen mogen de melkkoeien wat extra hooi te eten geven, en ze doen dat met veel overgave. De koeien vinden het allemaal opperbest en kauwen rustig door. Boerderijklas bij een bioveeboer, da’s een echt avontuur!

Op ontdekking in de koeienstal van Luc Hollands - (c) VLAM, P. De Laet
Op ontdekking in de koeienstal van Luc Hollands - (c) VLAM, P. De Laet

Koeienmassage

Op zijn kleinschalige veebedrijf in de groene heuvels van Voeren houdt bioveeboer Luc Hollands samen met zijn zoon Thomas een 100-tal biologische melkkoeien. Vol overgave geeft hij uitleg aan een klas (4e leerjaar) over zijn koeien.
“Kijk, zie je de kalfjes binnenkomen?” vraagt Luc aan de kinderen. “Die houden we tot 3 maand bij de moeders. Net als zij mogen ze vrij de stal in en uitlopen.” Een van de koeien stapt parmantig onder een rollende borstel en laat zich even fijn masseren – dat is goed voor je huid én om vervelend jeukende luizen weg te jagen!

Een lekkere rugmassage - ook goed tegen de luizen!  - (c) VLAM, P. De Laet
Een lekkere rugmassage - ook goed tegen de luizen! - (c) VLAM, P. De Laet

Luc vertelt ook over het belang van de juiste voeding voor zijn koeien: “In het voer moet een perfect evenwicht zijn tussen de energie – zetmeel of suikers – en eiwitten. Gras en granen, die hebben ze allebei, en dat zorgt voor Omega3-rijke melk, dus dat is goed. Maar ik geef ze geen maïs, want dat geeft wel energie, maar geen eiwitten.

Dan is het tijd voor Luc om de koeien naar de grote wei te leiden. Schoorvoetend komen ze naar buiten. Enthousiast klimmen de kinderen op de omheining om de koeien luidkeels aan te moedigen. Onder applaus spurtten de koeien uiteindelijk naar de weide.

Moment suprême

En dan … is het tijd voor actie: een echte koe melken! We stappen met z’n allen een kleine, lager gelegen ruimte binnen. Rondom komen normaal gezien de koeien te staan -- vanuit de lager gelegen ruimte is het makkelijk om het melkstel met zuignappen aan de uiers te koppelen. Maar nu gebeurt het met de hand! Voor de gelegenheid heeft boer Luc een rustige koe uitgekozen en hij doet het melken even voor. De leerlingen zijn super enthousiast en doen om de beurt een poging. Echt moeilijk is het niet, al snel spuit er een wit straaltje uit de uier. Na iedere melkbeurt pakt Luc een speen vast en onder groot jolijt spuit hij de kakelverse, nog warme melk recht in de mond van de leerling. Heerlijk, zo’n warme slok! “De verse melk moeten we heel rap afkoelen naar 3 graden, zo kunnen we hem 3 dagen houden op de boerderij totdat ze hem komen ophalen”, voegt Luc nog toe.

Iedereen mag de koe melken - en krijgt er een warm desertje bovenop!  - (c) VLAM, P. De Laet
Iedereen mag de koe melken - en krijgt er een warm desertje bovenop! - (c) VLAM, P. De Laet

De leerlingen: alles de eerste keer

Voor Siska, Lore, Lillith en Lucas is het de allereerste keer dat ze op een boerderij komen. Wat vinden ze het leukste dat ze gedaan hebben? “Hoe je een koe melkt!”, roept Lucas meteen. “Ja, ik ook, een koe melken!” zegt Siska. De anderen stemmen daar enthousiast mee in. Ook dat was de eerste keer. En melk drinken rechtstreeks van de koe – nog een primeur!
Even kijken of ze nog weten wat deze boerderij nu een bioboerderij maakt… “Hier bespuiten ze geen dingen, geen onkruid,” zegt Lillith. “En ze geven de koeien geen maïs,” voegt Lore toe. “En de koeien worden ouder dan gewone koeien!” Het bioverhaal is dus wel blijven hangen. Zijn er ook kinderen die ambitie hebben om zelf boer te worden? “Ja, als hobby, niet om iedere dag te doen”, antwoordt een boerinnetje-in-spe. Wel willen ze zeker eens terugkomen – om koeien te melken natuurlijk!

Vier vrolijke leerlingen van de De Kleine Reus - (c) VLAM, P. De Laet
Vier vrolijke leerlingen van de De Kleine Reus - (c) VLAM, P. De Laet

Juf Sandy Philippaerts: Waar komt de melk vandaan?

De klassen van De Kleine Reus verblijven drie dagen op de boerderij, dus het melken van een koe is een van de vele activiteiten – en zeker een van de leukste! Sandy Philippaerts geeft les in het vierde leerjaar. Waarom vind ze het belangrijk om klassen de kans te geven een bioboerderij te bezoeken? Sandy: “We willen dat ze weten wat er gebeurt op een boerderij. Sommige kinderen weten immers niet meer waar de melk vandaan komt! Wij vinden het belangrijk dat ze dat met eigen ogen kunnen zien en dat ze het leven op een boerderij beleven en leren kennen. Dat dit een bioboerderij is, geeft er nog wel een extra dimensie aan. Het is goed dat de kinderen zich ervan bewust worden dat voedsel niet alleen op industriële schaal maar ook op kleinere schaal geproduceerd wordt.”

N.B. In de klas krijgen de leerlingen vooraf heel wat info aangereikt over melkkoeien aan de hand van het boekje "Ons dagelijks bord" (van Plattelandsklassen), dat leerkrachten gratis kunnen gebruiken.

Luc Hollands: ‘Ik ben een boer, geen ondernemer’

Luc Hollands (in overall, rechts op de foto) houdt al 34 jaar melkkoeien en stapte 8 jaar geleden in het bioverhaal. Waarom? “ik vond het belangrijk om boer te zijn als je vee houdt, en geen ondernemer. Het werd mij allemaal te zakelijk, te zeer gericht op cijfers. Maar ik wil de link met de dieren voelen!” Voor Luc is het belangrijk dat kinderen zien en voelen waar hun eten vandaan komt, en hij ontvangt ze met veel plezier op zijn boerderij. Jaarlijks krijgt hij bijna 20 scholen over de vloer. Vroeger was Green Valley een varkensboerderij maar de varkensstallen zijn intussen allemaal omgevormd tot groepsaccomodaties voor boerderijklassen en gastenverblijven.

Een wel heel originele activiteit op Green Valley is het boerengolf (vanaf 6 jaar). Dat is: golf spelen op een enorme wei tussen 100 biokoeien van verschillende rassen die tussen de rondvliegende ballen rustig blijven doorgrazen. De spelers krijgen lekkere biomelk te drinken én een woordje uitleg over het leven van de biokoe. Golfen tussen de koeien, je moet er maar opkomen …

Meer info

Klik op de link voor meer info over de boerderijklassen bij Green Valley.

Organisaties waar je terecht kunt voor boerderijbezoeken:

Nieuws over Green Valley: