Het Belgisch-Franse project Boer-Bricoleur organiseerde recent een cursus lassen voor bioboeren. Lassen is immers een cruciale skill als je als boer je eigen machines wilt bouwen. En dat doen ze!

Waarom leren bioboeren lassen?

Een 20-tal Franse en Belgische telers nam deel aan de lascursus in Roeselare. “Het was een goede introductie met veel oefenen in de praktijk,” aldus West-Vlaamse bioakkerbouwer Karel. Ook Fien van een tuinbouwbedrijf in Watou was tevreden: “Met veel plezier las ik hier op de boerderij voortaan alles wat breekt!”.

Waarom zijn biotuin- en landbouwers zo geïnteresseerd om deze skills te leren? Voor biologische landbouw heb je vaak een specifieke mechanisatie nodig voor onkruidbestrijding. De bioboer mag uiteraard geen herbiciden gebruiken om dat onkruid te bestrijden. Een wiedbed aanschaffen is wel een efficiënte en comfortabele manier om onkruid te wieden. Maar voor kleinere tuin- of landbouwbedrijven is het vaak lastig om machines op maat voor het bedrijf te vinden die ook nog betaalbaar zijn. Zelf machines bouwen of aanpassen is voor veel boeren dan ook een haalbare én betaalbare oplossing.

Leren lassen om een heuse wiedmachine te maken - (c) CCBT en L'Atelier Paysan
Leren lassen om een heuse wiedmachine te maken - (c) CCBT en L'Atelier Paysan

Het wonder van de chtit-bine

Als kers op de taart bouwde een groep boeren tijdens een extra opleidingsweek over metaalbewerking ook nog vier ‘chtit-bines’, oftewel multifunctionele elektrische wiedbedden om onkruid mee te wieden. De inventieve machine is een ontwerp van een groep telers uit de grensregio België-Frankrijk, die sinds 2016 samen sleutelen aan de ideale elektrische onkruidtool. Vandaar ook de naam: ‘chtit’ is een typisch woord voor de Noord-Fransen (zoals in de film ‘Bienvenue chez les Ch'tis’), en 'bine' slaat op schoffel.

Elke chtit-bine heeft een andere spoorbreedte, aangepast aan het bedrijf. De schoffelmachiens worden aangedreven door zonnepanelen. Twee van de ontwerpers, de Vlaming Klaas Ysebaert en de Fransman Romuald Botte, begeleidden de opleiding. “Door de combinatie van twee functies, namelijk wiedbed en werktuigdrager, is de chtit-bine een unieke machine die niet verkrijgbaar is op de markt,” aldus Ysebaert.

‘Boer Bricoleur’

Het project ‘Boer Bricoleur’ wil boeren uit de grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen de nodige technische kennis aanreiken om zelf tools te maken voor hun bedrijf. Voor het project sloegen 5 partners de handen in elkaar: het CCBT (Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt), PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen), Inagro (centrum voor praktijkgericht onderzoek voor land- en tuinbouw) en het Franse l’Atelier Paysan en Bio-en-hauts-de-France.

Bekijk hier een filmpje over het project:

Met dank aan het CCBT.