Waarom is het belangrijk om bio in je leven te hebben en dit ook aan je kinderen mee te geven? We vroegen het aan Elisa en David, een jong koppel uit Merelbeke. Voor hen is bio gewoon een evidentie!

Elisa Van den Broeck en David Cauwbergh wonen in een deelgemeente van Merelbeke, samen met hun spruiten Yumi (7) en Hiro (8). Elisa is logopediste en David werkt in de culturele sector. Bio is een evidentie in hun leven, ook voor hun kinderen. Kijk zelf maar:

Wie is hier de kok in huis?
Elisa: “Ik kook bijna nooit omdat ik het niet erg graag en ook niet zo goed doe. Maar vooral omdat David héél lekker kan koken. Hij is erg creatief in de keuken, ik vind hem echt een culinair genie! Ik vind het erg moeilijk om zijn kookkunsten te evenaren dus hij kookt bijna altijd.”
David: “Ja, ik krijg wel vaak complimentjes (glimlacht). Ik heb mijn eerste stapjes in het professionele koken al gezet, hoewel ik nooit een koksopleiding heb gevolgd. Waar ik werk, worden ook altijd bioproducten gebruikt, en zo lokaal mogelijk.”

Elisa met haar bioboodschappen - (c) VLAM, ViaVictor
Elisa met haar bioboodschappen - (c) VLAM, ViaVictor

Hoe is bio in jullie leven gekomen?
Elisa: “Ik wist wel iets over bio maar het is dankzij David dat ik ook meer en meer overtuigd ben geraakt van de kwaliteit van bio. David heeft mij echt wegwijs gemaakt, hij is al lang bezig met gezond leven en dingen als biodiversiteit.”
David: “Ik was al langer geïnteresseerd in biovoeding. De belangrijkste reden dat wij bio eten is omdat de kinderen en ik voedselintoleranties hebben en dus glutenvrij en melkvrij eten. Omdat het aanbod van dat soort voeding in bio groter was, zijn we er op die manier ingerold. Op een bepaald moment heb ik stage gelopen op een biodynamische boerderij en toen was echt het hek van de dam en zijn we er volledig voor gegaan”.

Waarom wil je dat je kinderen ook bio eten?
Elisa: “We zijn er heel erg van overtuigd dat de keuze voor bio beter is voor onze planeet. Bio wordt op een duurzame en ecologische manier geproduceerd, en houdt rekening met de aarde, met de natuur. We willen dat ook graag meegeven aan onze kinderen, zij zijn de toekomst, hè? Zij nemen op een bepaald moment de fakkel over en daarom willen we hen nu al meegeven dat iedereen recht heeft op een schone en leefbare planeet. Als we hier nog lang willen leven, moeten we echt wel dingen veranderen.”

Mmm, lekker bio eten! - (c) VLAM, ViaVictor
Mmm, lekker bio eten! - (c) VLAM, ViaVictor

Wat betekent bio voor jullie?
Elisa: “Als iets een biolabel draagt, dan weet ik dat ik erachter kan staan. Bio werkt samen met de natuur en is een duurzame manier om voedsel te produceren. Het label staat gewoon voor kwaliteit, en dat is belangrijk voor mij.”
David: “De visie achter bio is voor mij even belangrijk als de goeie smaak. Dat het lokaal en biologisch is geproduceerd, dat je weet hoe het op je bord is gekomen, dat geeft een goed gevoel. Er is een biomarkt in Gent waar bij ieder product staat van welke boer het juist komt. Dat geeft echt een connectie met je eten. En als je die connectie dan weerspiegeld ziet op je bord, dat vind ik heel mooi.”

Waar haal je je bioproducten?
David: “Zelf ga ik regelmatig naar biowinkels hier in de buurt of in Gent. Of ik stuur Elisa met een lijstje naar de supermarkt.”
Elisa: “De supermarkt is gewoon dichterbij. Er is een vrij ruim bio-aanbod, dus dat is meegenomen. Wat mij opvalt is dat het aanbod in biodranken groter is geworden. Ik probeer suiker in dranken te vermijden en ik ontdek veel lekkere biologische dranken.”

Biovoeding wordt mainstream in de supermarkt - (c) VLAM, P. De Laet
Biovoeding wordt mainstream in de supermarkt - (c) VLAM, P. De Laet

=-=-=
De video bij dit artikel werd gemaakt in het kader van onze biocampagne:

Slogan biocampagne - (c) VLAM
Slogan biocampagne - (c) VLAM