De Loods is een bloeiende kleinschalige bioboerderij in Aalst waar mensen werken die in de gewone arbeidsmarkt moeilijk hun weg vinden. Bruno Eeman, coördinator van de bioboerderij, legt uit hoe belangrijk het is om deze mensen een kwalitatieve tewerkstelling op maat te bieden.

Een ‘loods’ doet misschien denken aan een grote donkere ruimte maar bij bioboerderij De Loods is het een en al kleur en bedrijvigheid. De deuren staan er wagenwijd open voor mensen met minder kansen op de gewone arbeidsmarkt, die vanuit het OCMW en de VDAB worden doorgestuurd. Ze krijgen er een persoonlijke opleiding die leidt naar een job op maat. Coördinator Bruno Eeman legt het concept van het bedrijf uit: “Wie het moeilijk heeft om in een 'normale' job mee te draaien, bieden we hier de kans om een goeie werkervaring op te doen. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en groeit hun eigenwaarde. De bedoeling is uiteindelijk dat deze mensen doorstromen naar het regulier circuit.”

Er is werk in overvloed bij De Loods, zegt Bruno Eeman: “In de Boerderij stellen we 40 mensen tewerk. Ze werken in de serre en op het land, maken groentepakketten klaar of staan in de winkel of in de keuken waar we zelf pickles en confituren maken.

De indrukwekkende kruidenserre - (c) VLAM, P. De Laet

Volle smaak

"Bij de Boerderij hechten we veel belang aan kwaliteit, alle groenten die we telen en alle producten die we verkopen in de winkel zijn daarom steeds biologisch en vers geoogst," aldus Bruno. Op het veld worden dus plantaardige middelen, compost en stalmest gebruikt in plaats van chemische beschermingsmiddelen en kunstmest. Bruno licht toe: “Biologische groenten zijn niet alleen gezonder voor mens en milieu, ze hebben ook een vollere smaak. We geven onze groenten de tijd om langzaam te groeien en oogsten pas wanneer de groenten echt rijp zijn.”

Een medewerker plant jonge groenten in de tunnel - (c) VLAM, P. De Laet

Lichte of zware rugzak

Naast de bioboerderij omvat De Loods ook nog een sociaal restaurant, een afdeling Tuin & Klus (voor particulieren, bedrijven, overheden) en een afdeling Zorgzame buurt (ruimen van zwerfvuil). In het totaal werken er meer dan 150 mensen bij De Loods.

Al deze projecten zijn erop gericht om kwetsbare doelgroepen werk op maat te bieden. Op de bioboerderij werken 40 mensen in een sociaal statuut. Veel van hen werken halftijds of soms maar twee halve dagen per week. De meeste komen bij De Loods ervaring opdoen en hun zelfvertrouwen opkrikken, om dan te kunnen doorstromen naar een andere job. Bruno gebruikt er een sprekend beeld voor: “Iedereen komt hier binnen met een rugzak: bij de ene is die zwaarder, bij de andere lichter; dat is de afstand tot het reguliere circuit. Bij de ene lukt dat, bij de andere lukt dat niet. Ze krijgen allemaal een opleiding en een persoonlijk ontwikkelingsplan en worden begeleid door een instructeur. Zo doen we aan maatwerk om iedereen te laten doen wat hij of zij het beste kan. Als iemand die maar één dag per week komt, vraagt om meer te kunnen werken, dat is een geweldige stap!”

Aan het werk in de tomatentunnel - (c) VLAM, P. De Laet

Maatwerk

En wat is dat precies, maatwerk? Bruno legt uit: “We gaan telkens op zoek naar activiteiten die binnen de mogelijkheden liggen van onze medewerkers. Uiteraard ondersteunen we ze waar nodig. Niet iedereen is vertrouwd met groenten als paksoi en warmoes, of het verschil tussen een andijvie en een krulsla. En toch slagen we erin dankzij een goede begeleiding en opvolging kwaliteit te leveren voor onze klanten. Het werk in de keuken is ook echt een activiteit op maat van de medewerkers: we versnijden er allerlei groenten, niet alleen voor onze eigen pickles en groenteburgers, maar ook voor de Brusselse horeca. Onze kwaliteitseisen liggen hoog, net zoals bij andere bedrijven.”

Werken in de boerderijwinkel

Cathy Van Impe, een trotse bioverkoopster - (c) VLAM, P. De Laet

De eigen boerderijwinkel is de trots van de Loods. Medewerkster Cathy Van Impe werkt er al veertien jaar. Ze vertelt: “Ik ben hier ooit begonnen omdat ik met gezondheidsproblemen kampte. Ik kreeg het advies om licht aangepast werk te zoeken, en omdat ik de Loods kende, ben ik hier gaan aankloppen. In het begin werkte ik in de keuken. Op een dag mocht ik ’s mee naar de Tuindagen van Beervelde en tot mijn verrassing lag het verkopen mij wel, hoewel ik het nooit eerder had gedaan. Nu werk ik halftijds in de winkel, en op vrijdag doe ik de verkoop van onze biogroenten op de Lokaalmarkt in Gent. Ik doe deze job echt heel graag! Je ziet ook dat alles echt vers wordt geplukt en naar de klanten gaat.”

Evenwicht bewaren

Sociale tewerkstelling mag dan wel het hoofddoel zijn van De Loods, maar een bedrijf moet natuurlijk ook rendabel zijn, dus de omzet speelt ook een rol. Bruno Eeman licht toe: “We moeten het evenwicht tussen het sociale en het economische goed bewaren. Het mag niet te veel doorslaan naar het ene of het andere. Het is een oefening die we dagelijks maken.”

Zelfpluk

Nieuwe klanten aanboren is altijd belangrijk. Hoe doen ze dat bij De Loods? Bruno Eeman: “Recent hebben we voor de eerste keer een zelfplukdag georganiseerd. Iedereen was welkom om groente te komen plukken op het veld, de oogst werd afgerekend in de winkel. We wilden mensen tonen wat we hier doen op een kleinschalige boerderij maar vooral ook hoe ons sociale project draait. Het werd een echte stormloop! Onze medewerkers vonden het geweldig, en de klanten ook! We merken dat ze zeker terugkomen als ze hier eens zijn geweest. Dus dat was een geslaagde actie die we zeker gaan herhalen.”

=-=-=
Lees ook Werken op een zorgboerderij biedt nieuwe kansen.