De Week van de Korte Keten nodigt je uit om in heel Vlaanderen op ontdekking te gaan bij producenten uit de korte keten. Van 15 tot 23 mei zetten zo'n 90 bedrijven hun lokale producten in de schijnwerpers. Mmm, heerlijk vers voedsel recht van bij de boer!

Wat is de Korte Keten?

Lokaal kopen bij de boer is hot! Als je voedsel koopt in de korte keten krijg je verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. In de Korte Keten legt je voeding een zo kort mogelijke weg af van producent tot consument -- er zijn dus amper tussenschakels. Zo beperk je de (dure) voedselkilometers die jouw eten aflegt en verbruik je ook minder verpakking. Lokaal kopen heeft bovendien als voordeel dat je perfect weet waar je voedsel vandaan komt, en - misschien nog wel het belangrijkste - dat de producent een eerlijke prijs voor zijn werk krijgt.

Voorbeelden van de korte keten zijn hoevewinkels, (boeren)markten, zelfplukvelden, CSA-boerderijen, groenteabonnementen, enz. Vaak ontmoet je er ook de boer die je voedsel produceert. En die boer vertelt je maar wat graag over zijn/haar producten, bv. over productiemethodes of rassen. En dat schept vertrouwen, want zo weet je precies wat er op je bord komt.

(c) VLAM, Week van de Korte Keten
(c) VLAM, Week van de Korte Keten

Trek eropuit!

Je kunt kiezen uit bijna 90 activiteiten in heel Vlaanderen, van wandel- en fietstochten tot opendeurdagen en picknicks. Natuurlijk doen er ook heel wat biobedrijven mee! Doe mee aan een speurtocht of boek een plekje in een rondleiding. Je leert waar je voedsel vandaan komt en gaat naar huis met kraakverse producten.

Zoek hier een activiteit in jouw streek. Je kunt zoeken per provincie, per dag of per type activiteit.

Heerlijk genieten van een sapje! -- (c) VLAM, Week van de Korte Keten
Heerlijk genieten van een sapje! -- (c) VLAM, Week van de Korte Keten
N.B. Alle activiteiten zijn coronaproof maar blijf alert voor je eigen veiligheid en die van anderen. Hou minstens 1,5 meter afstand van anderen en draag een mondneusmasker op de plaatsen waar het verplicht is.

Organisatie

De Zomer van de Korte Keten is een initiatief van de Vlaamse provincies, VLAM, de Vlaamse Overheid en het Steunpunt Korte Keten.