Hoe weet je zeker dat het product dat je koopt écht bio is? Het is heel simpel: door te letten op deze elementen: het EU-biologo en het woord ‘bio’ of ‘biologisch’, of de info op de kistkaart.

Kán het product wel bio zijn?

Belangrijk om te weten: bioproducten zijn alleen voedingsmiddelen. De term ‘biologisch’ mag worden gebruikt voor producten uit de (pluim)veeteelt, vis, landbouwproducten en diervoeder. Ook teeltmateriaal en zaaizaad kan biologisch zijn. Soms zie je ‘biologisch’ ook staan op tuin- of huishoudartikelen -- maar daar hangt geen bioreglementering en controle aan vast. Ook in het wild levende dieren zijn nooit biologisch. Laat je dus niet misleiden!

Infografiek (c) VLAM
Infografiek (c) VLAM

Staat het woord ‘biologisch’ op de verpakking?

Als het woord ‘biologisch’ of ‘bio’ letterlijk op het product staat, mag je gerust zijn dat je een bioproduct in handen hebt: die termen zijn wettelijk beschermd. Niet iedereen kan dus zomaar ‘bio’ of ‘biologisch’ op z’n product plakken. Om 100% zeker te zijn, moet je naast de term ‘biologisch’ ook het Europese biologo zien staan.

Daarnaast kun je ook aan de ingrediëntenlijst zien dat het over een bioproduct gaat: in principe moeten alle ingrediënten van een bioproduct biologisch zijn, behalve een aantal aroma's en smaakmakers als zout. De biologische ingrediënten staan aangeduid met een * -- dat betekent dat het een product is van "Biologische landbouw".

Voorbeeld van de ingrediëntenlijst van biologische koekjes
Voorbeeld van de ingrediëntenlijst van biologische koekjes

Staat er een logo op de verpakking?

In heel Europa herken je de bioproducten aan het EU-biologo. Handig!

Wat betekent het EU-biologo?
Zie je ‘het groene blaadje’ op de verpakking van een product? Dan weet je zéker dat de strenge Europese biowetgeving strikt gevolgd en gecontroleerd werd bij de productie. Dit label is verplicht voor alle biologische, verpakte voedingsproducten in Europa.

Wat betekent de code onder het EU-logo?
Vaak staat onder of naast het logo een code. Deze vertelt je waar het product vandaan komt en door welke controle-organisatie het gecontroleerd wordt. De vier Belgische controle-organisaties hebben een nummer variërend van BE-BIO-01 tot BE-BIO-04. Daaronder zie je of de grondstoffen in of buiten de EU geteeld werden.

Wat is de kistkaart?

Biologische groenten en fruit zijn niet altijd verpakt. Als ze los verkocht worden, kan je op de kistkaart alle productinfo vinden. Die kaart hangt vast aan de kist waarin deze voeding verhandeld wordt. Het woord ‘biologisch’ en het EU biologo staan er steeds op vermeld, alsook het bedrijf waar het product vandaan komt. Handig om te weten, niet?

Voilà! Bij je volgende winkelbezoek herken je alle bioproducten in een oogopslag!