Hoe weet je zeker dat het product dat je koopt écht bio is? Het is heel simpel: door te letten op deze elementen: het EU-biologo en het woord ‘bio’ of ‘biologisch’, of de info op de kistkaart.

Kán het product wel bio zijn?

Belangrijk om te weten: bioproducten zijn alleen voedingsmiddelen. De term ‘biologisch’ mag worden gebruikt voor producten uit de (pluim)veeteelt, vis, landbouwproducten en diervoeder. Ook teeltmateriaal en zaaizaad kan biologisch zijn. Soms zie je ‘biologisch’ ook staan op tuin- of huishoudartikelen -- maar daar hangt geen bioreglementering en controle aan vast. Ook in het wild levende dieren zijn nooit biologisch. Laat je dus niet misleiden!

Infografiek (c) VLAM
Infografiek (c) VLAM

Staat het woord ‘biologisch’ op de verpakking?

Als het woord ‘biologisch’ of ‘bio’ letterlijk op het product staat, mag je gerust zijn dat je een bioproduct in handen hebt: die termen zijn wettelijk beschermd. Alleen een biologisch gecertificeerde boer of ondernemer kan ‘bio’ of ‘biologisch’ op z’n product zetten. Wil je 100% zeker zijn, check dan of je naast de term ‘biologisch’ ook het Europese biologo (het groene blaadje) ziet staan.

Een product is pas biologisch als meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is. Aan de ingrediëntenlijst kun je zien dat het over een bioproduct gaat: in principe moeten alle ingrediënten van een bioproduct biologisch zijn, behalve een aantal aroma's en smaakmakers als zout (maar er is sinds 2022 ook biologisch zout verkrijgbaar). De biologische ingrediënten staan aangeduid met een sterretje -- dat betekent dat het een product is van 'Biologische landbouw'.
Als een product minder dan 95% biologische ingrediënten bevat, dan mag het niet ‘biologisch’ genoemd worden maar de biologische ingrediënten mogen wel als biologisch (dus met een sterretje) aangeduid worden in de ingrediëntenlijst.

Voorbeeld van de ingrediëntenlijst van biologische koekjes
Voorbeeld van de ingrediëntenlijst van biologische koekjes

Staat het Europese biologo op de verpakking?

Zie je ‘het groene blaadje’ op de verpakking van een product? Dan weet je zéker dat de strenge Europese biowetgeving strikt gevolgd en gecontroleerd werd bij de productie. Dit label is verplicht voor alle biologische, verpakte voedingsproducten in heel de Europese Unie. Handig!

Wat betekent de code onder het EU-logo?
Vaak staat onder of naast het logo een code. Deze vertelt je waar het product vandaan komt en door welke controle-organisatie het gecontroleerd wordt. De vier Belgische controle-organisaties hebben een nummer variërend van BE-BIO-01 tot BE-BIO-04. Daaronder zie je of de grondstoffen in of buiten de EU geteeld werden.

Wat is de kistkaart?

Biologische groenten en fruit zijn niet altijd verpakt. Als ze los verkocht worden, kan je op de kistkaart alle productinfo vinden. Die kaart hangt vast aan de kist waarin deze voeding verhandeld wordt. Het woord ‘biologisch’ en het EU biologo staan er steeds op vermeld, alsook het bedrijf waar het product vandaan komt. Handig om te weten!

Voilà! Bij je volgende winkelbezoek herken je alle bioproducten in een oogopslag!