Overal in de enorme loodsen van telersvereniging BelOrta worden de bakken met verse groenten en fruit – ook bio zit erbij – netjes per soort gestapeld. Dagelijks leveren de producenten hun producten aan, vers van het veld. De biogroenten, netjes gescheiden van de niet-bio, worden zorgvuldig gecontroleerd. Sander De Proost, hoofd bioverkoop bij BelOrta, leidt ons rond.

Welke weg leggen bioproducten af?

Hoe raakt een biobloemkool of biorabarber vanop het veld tot in de winkel? Als alle telers dat individueel naar de winkeldistributiecentra moeten brengen, vraagt dat enorm veel kilometers en tijd. Daarom zijn er bedrijven als BelOrta -- dat is een grote coöperatie voor verse groenten en fruit in Sint-Katelijne-Waver. Van witlof tot blauwe bessen: van bijna alle producten wordt ook de biologische variant verhandeld.

Sander De Proost licht de werking toe: “De coöperatie fungeert als logistiek en administratief platform voor haar telers: het brengt groenten en fruit op één plaats samen en distribueert deze dan naar honderden kopers. Elke dag leveren onze biotelers groenten en fruit aan die ze de dag voordien geoogst hebben. ’s Ochtends vroeg, vanaf 6u, komen de eerste vrachtwagens aan. We maken een duidelijk onderscheid tussen niet-bio- en bioproducten tijdens het hele traject dat de producten bij ons afleggen. Dat is belangrijk omdat er bij het afleveren van het product aan de kopers zeker geen verwarring mag ontstaan. Bio wordt dus in een aparte bio-afdeling geplaatst.”

Bioprodcten worden in een aparte ruimte bewaard - (c) VLAM, P. De Laet

Control!

Bioproducten moeten sowieso voldoen aan de regels van de biowetgeving. Gebeurt er dan ook nog een extra controle bij BelOrta? De Proost: “Ja, zodra de biogroenten binnen zijn, gaat de keurmeester aan het werk om alles te controleren. Hij controleert de aantallen, beoordeelt de versheid, checkt of alle aanduidingen op de kistkaart aanwezig zijn, en of het biologo erop staat. Zo kan hij de producten indelen volgens hun kwaliteitsklasse.”

Een selectie van de biogroenten bij BelOrta - (c) VLAM, P. De Laet

Bio wel of niet op de veiling?

De verkoopzaal is het kloppend hart van de BelOrta-veiling. Het grootste deel van de niet-biologische goederen worden er dagelijks via de veilingklok verkocht aan de fruit- en groente-inkopers van bv. supermarkten, groothandels of verwerkers. Maar gek genoeg kunnen zij via de klokverkoop geen biologische producten kopen. Hoe komt dat en hoe gebeurt de verkoop van bio dan wel?
Sander De Proost: “Het aandeel van bio bij Belorta is zo’n 3% van onze totale omzet. De vraag naar biogroenten en -fruit stijgt elk jaar maar de biologische markt is nog relatief klein. De biomarkt is te specifiek om een goeie klokwerking en dito prijsvorming te realiseren. Daarom werken we voor bio op een andere manier. Bij benadering weten we op voorhand wat de kopers wanneer nodig hebben. Op basis van die info maken we rechtstreeks duidelijke afspraken met de telers hoeveel ze kunnen zaaien of planten van een bepaalde groente of fruitsoort. Zo zijn de telers zeker van een inkomen én zo kunnen op het juiste moment in het seizoen de juiste hoeveelheden geleverd worden.”

Torenhoge stapels met verse biogroenten - (c) VLAM, P. De Laet

Optimale bewaring

De torenhoge stapels met bakken vol groenten lijken wel een doolhof. Hoe blijft alles fris en hoe geraken de juiste groenten bij de juiste koper? De Proost geeft toelichting: “Na de kwaliteitscontrole worden de groenten en fruit onder optimale omstandigheden bewaard. Ze zijn hier meestal maar een korte periode maar dit is wel belangrijk. We hebben koude koelcellen voor groenten als prei en sla, maar er zijn ook geconditioneerde ruimtes voor vruchtgroenten (bv. komkommer of aubergine). Biogroenten en -fruit worden altijd gescheiden van niet-bio opgeslagen. De laatste stap in het proces is dan het afleveren van de kisten met biogroenten en -fruit naar de laadbrug van de koper. Zo staat alles klaar als de koper zijn fruit en groenten komt opladen."

Duurzaamheid troef

Doet de veiling nog meer rond bio? De Proost: “We werken actief mee aan het onderzoek naar biologische teelttechnieken en biogeschikte rassen, steeds in overleg met de telers. Daarnaast hebben we onze eigen verpakkingen ontwikkeld voor de biolijn, en we zoeken permanent naar de duurzaamste materialen voor die verpakkingen. Sowieso proberen we om op heel wat vlakken duurzame oplossingen te zoeken tussen het veld van de teler en het bord van consument.” Je hoort het, bio is in beweging bij BelOrta!