Ooit al koeien zien dansen? Meestal zitten ze de hele winter binnen in de stal. Maar als ze dan weer de wei op mogen... Bioveehouder Jakob Devreese van het Ranke Riet legde de vrolijkheid vast in een filmpje.

Waarom mogen de koeien nu naar buiten? Hoe bepaal je het moment van de weidegang?
Jakob Devreese van het Ranke Riet: Mijn koeien zijn vorig jaar rond eind oktober, begin november op stal gegaan. Ze zaten dus de hele winter binnen. Het is nu nog wel koud ’s nachts maar overdag is het al echt mooi weer. Dus was het maandag het goeie moment om de deuren open te zetten. Het moet nog iets warmer worden voor het gras weer echt begint te groeien, dat is meestal vanaf 10 graden. Maar dat komt er snel aan.

Tonen de koeien alleen de eerste dag hun blijdschap of ook nog de volgende dagen?
Tijdens de hele eerste week tonen de dieren nog duidelijk hun blijdschap en enthousiasme om de wei in te gaan. Ze vinden het echt fijn.

Slapen de koeien nu ook buiten of toch liever binnen?
Ze slapen ’s nachts lekker in het stro in de stal. Meestal komen de koeien zo rond 15u zelf naar binnen. Ook weten ze precies wanneer ze gemolken worden.

Sommige boeren laten hun koeien af en toe buiten als het weer al eerder goed is. Maar jij niet?
Er zijn boeren die dat inderdaad doen maar dat hangt sterk af van de grondsoort die je hebt. Zandgrond blijft over het algemeen goed begaanbaar in de winter, de toplaag is droger, en daardoor kunnen de koeien geen schade berokkenen aan de grond. Maar hier in de Westhoek zitten we met zand-leemgrond en kleigronden. Als het nat is, verandert die in modder, en de koeien lopen dan alles kapot. Nu, in de winter groeit het gras sowieso amper, dus als de koeien dan naar buiten gaan, is dat vooral om wat beweging te hebben.

Mogen je koeien overdag ook terug naar de stal als ze dat willen?
Ja, de koeien kunnen vrij naar binnen en naar buiten. Ze eten ook nog van het kuil of voordroog hooi (gras-klaver dat licht gefermenteerd is) dat binnen in de stal ligt. Daarnaast krijgen ze nog krachtvoer uit de krachtvoerautomaat, dat kun je vergelijken met een koekje voor ons. Iedere koe heeft een halsband die herkend wordt door de automaat. Als ze zin heeft, loopt ze naar de automaat die haar een portie krachtvoer geeft. Voor iedere koe stellen we in hoeveel extra krachtvoer ze per dag mag krijgen. Een koe die pas gekalfd heeft, krijgt wat extra krachtvoer.

Vraagt de weide ook onderhoud?
In februari hebben we mest op de wei gevoerd en zijn we er met de wiedeg overheen gegaan om de slechte grassen eruit te halen. De koeien staan trouwens niet steeds in hetzelfde stuk wei, want we doen aan omweiden. Dat betekent dat ze telkens twee dagen op het zelfde perceel staan en dan gaan ze naar een nieuw perceel. Na twee weken komen ze terug op hetzelfde perceel, zodat het gras in de andere percelen de tijd krijgt om te groeien. Zo eten de koeien altijd mals en vers gras.

Klopt het dat de samenstelling van de melk verandert als de koeien weer vers gras eten?
Ja, dat klopt: de vetzuursamenstelling van de melk verandert. Van die eerste weidemelk wordt soms grasboter gemaakt – die is smeuïger, en smeert daardoor beter. Sommige mensen kunnen ook een smaakverschil proeven, maar ikzelf proef het niet...

=-=-=

Meer over Jakob Devreese: “Mijn koeien zijn mijn passie” (+filmpje)