Bio zit steeds vaker in de boodschappentas. Ook voor de allerkleinsten breidt het aanbod in bio verder uit. Moeder en bio-ondernemer Klaartje Mertens vertelt met veel passie over haar eerste stappen op de markt van de verse biologische babyvoeding.

Niet alleen volwassenen eten steeds meer biovoeding, ook biologische babyvoeding zit in de lift: tussen 2018 en 2020 verdubbelde de omzet van biologische babyvoeding in Vlaanderen, en het volume nam toe met +25% (bron: GfK Belgium).

Vanaf vier maanden zijn baby’s klaar om hapjes te nemen van vaste voeding. Veel ouders gaan dan op zoek naar kant-en-klare babyvoeding die lekker én goed is voor hun kind. In de winkel is al heel wat biologische babyvoeding te vinden, van aardappel met groentjes, vlees of vis tot groentegerechtjes. Waarin zit het verschil met niet-bio babyvoeding? Bij verwerkte biologische voeding moet minstens 95% van ingrediënten afkomstig zijn van de biologische (vee)teelt, en er mogen geen bewaarmiddelen, smaakversterkers, kunstmatige aroma’s of kleurstoffen aan worden toegevoegd. Lekker puur dus!

En dan kriebelt het

Ook Klaartje Mertens is zo’n jonge moeder die op zoek ging naar lekker eten voor haar zoontje Lou. Ze is al heel lang bezig met biologische voeding. Op een bepaald moment werkte ze voor een biobedrijf en ging ze zich in bio verdiepen. Voeding vond ze zo belangrijk dat ze een opleiding tot voedingsdeskundige heeft gevolgd.

Toen Lou werd geboren, voelde ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel over hoe ze hem zouden opvoeden: “Je wilt je kind lekkere en gezonde voeding geven – voeding die ook een gezonde planeet blijft geven voor je kinderen,” zegt ze. Er was wel biologische babyvoeding te vinden, maar ze was specifiek op zoek naar groentepurees, liefst zo vers mogelijk. En die waren niet zo makkelijk te vinden.

Toen begon het bij Klaartje hard te kriebelen om zelf verse voeding voor baby’s en peuters op de markt te brengen. Ze ging experimenteren met recepten ... en nu liggen haar producten in de winkel.

**Klaartje, waarom vind je bio voor baby’s belangrijk? ** Klaartje Mertens: "Ik vind dat kinderen de beste start moeten krijgen en dat kan met lekkere, verse voeding. Vooral het verse aspect en een pure smaak zijn voor mij cruciaal. Biovoeding gaat nog een stap verder. Het is een heel puur product. Bio stelt hoge eisen op het vlak van bodemgezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Ik vind het ook belangrijk om je kinderen mee te geven dat we voor de aarde moeten zorgen. ‘We erven de planeet niet van onze grootouders maar we lenen ze van onze kinderen’ – een mooie uitspraak! Met biovoeding geef je hen dat letterlijk met de paplepel mee!"

Je bedrijf heet 'just.' Wat betekent dat?
"Je spreekt het uit op z’n Engels - ‘djust’. Of op z’n Kempisch, ‘tis sjust’ (lacht). Het is juist, het is correct, het zit goed. Ook in het Frans en het Engels is het verstaanbaar. Er zit puurheid en zuiverheid in. En de punt erachter hoort er ook bij, die betekent ‘voilà, dat is het, zo moet het’."

Hoe ben je van start gegaan met je idee?
"De eigenlijke start van de productie had nog heel wat voeten in de aarde, ik moest vanalles uitzoeken qua regelgeving. Mijn pureetjes worden namelijk gestoomd en gepasteuriseerd op een lage temperatuur: zo blijven veel voedingsstoffen bewaard. Dat was iets nieuws, want meestal worden ze gesteriliseerd."

Welke producten zijn inmiddels op de markt?
"Ik heb nu vier groentepurees en vier krokante groenteschijfjes. Die schijfjes zijn lekker voor iedereen, je kunt ze ook met het hele gezin eten. Want het is gewoon zo fijn en gezellig om samen te eten, dat promoot ik heel graag! Kinderen zijn vaak zo’n moeilijke groente-eters. Maar peuters eten meer fruit en groenten als ze samen met hun gezin eten. Groentenschijfjes zijn ook lekker als snack na school of zelfs als aperitiefhapje!"

Waar droom je nog van?
"Natuurlijk wil ik het gamma graag verder uitbreiden. Binnenkort komt er alweer iets nieuws: ongepaneerde (glutenvrije) groenteschijfjes. Ik wil ook iets keilekkers maken voor kinderen én volwassenen, groentenuggets of kaasnuggets. En natuurlijk zou ik ook heel graag de grens oversteken met mijn producten. Dromen genoeg!"

Meer info vind je op just.