Vraag aan een kind om een varken te tekenen en op papier verschijnt gegarandeerd een krulstaart. Maar op de boerderij hebben niet alle varkens zo’n krulletje. Hoe zit dat juist?

Staartbijters

Wist je dat niet alle varkens een staart hebben? Varkens gaan graag op onderzoek uit en daarbij sabbelen of knabbelen ze op wat ze maar vinden. Als er in de stal te weinig interessant knabbelmateriaal is (en ze zich dus vervelen), of als er te veel dieren dicht op elkaar zitten, kiezen ze vaak voor het staartje van een soortgenoot. Speels sabbelen leidt al gauw tot staartbijten, wat verwondingen en mogelijk infecties oplevert.

Om dat te vermijden is het in de EU op gangbare veeteeltbedrijven toegelaten om de staart van pasgeboren biggetjes (niet ouder dan 7 dagen) te couperen of zelfs af te branden. In principe mag dat couperen geen routine-ingreep zijn, maar alleen plaatsvinden na kwetsuren van oren en staarten. Maar het couperen blijkt toch redelijk frequent te gebeuren... In bio gelden er echter andere regels.

Deze biggetjes krijgen veel ruimte om rond te lopen, te snuffelen en te spelen (bioboerderij De Steenovens) -- (c) VLAM, P. De Laet
Deze biggetjes krijgen veel ruimte om rond te lopen, te snuffelen en te spelen (bioboerderij De Steenovens) -- (c) VLAM, P. De Laet

Bezige biggen bijten niet

Biologische varkens mogen hun staart houden, dat garandeert de biowetgeving. Als je varkens voldoende afleiding geeft, zoals vers stro om op te knabbelen en voldoende ruimte zodat ze elkaar niet in de weg zitten, dan hoeft het staartbijten geen probleem te vormen. Alleen als de veiligheid van de dieren op het spel zou staan of als het welzijn van de dieren in het gedrang komt, kun je in bio speciale toestemming vragen om te couperen. Dit gebeurt dan onder verdoving en door een gekwalificeerde persoon.

Staart is barometer

We gingen een kijkje nemen op de Groene Boerderij, de bioveeboerderij van Raf Francken in de Antwerpse Kempen. Het welzijn van de dieren staat er voorop. Hier vind je geen benauwde, gesloten stallen: zijn biovarkens leven in een ruime stal en mogen in een afgebakende zone vrij naar buiten om een frisse neus te halen en fijn rond te lopen. Dit zijn immers duidelijke richtlijnen in de biowetgeving voor veehouders.

Raf Francken: "Bij mijn varkens komt staartbijten niet voor, want ze krijgen voldoende plaats en veel stro om in te wroeten. Gelukkig, want aan die staart kan ik perfect zien hoe een varken zich voelt. De staart is mijn barometer: krult het varken z’n staart? Dan voelt het dier zich goed."

Een mooi krullende varkensstaart zegt alles -- (c) VLAM, P. De Laet
Een mooi krullende varkensstaart zegt alles -- (c) VLAM, P. De Laet

Dus volgens Francken is het wel degelijk een feit: een gelukkig varken laat dat zien aan zijn krullende staart!


Lees ook: