Kleine honger? Zin in zoet? In de lente en de zomer is een aardbei een heerlijk kant-en-klaar én gezond tussendoortje.

"Een goeie aardbei is het lekkerste fruit dat er is", vindt Maarten Van Gool. Sinds 2009 verbouwt hij biologische groenten en fruit op bioboerderij De Levensbron in het heuvelachtige Attenrode, waar hij met zijn vrouw en 3 kinderen woont. De sappige rode vruchten zijn duidelijk zijn favoriete fruit. "Het liefst recht van de struik geplukt op een warme dag. Heerlijk!" Bekijk de video en je zult begrijpen waarom!

"Bio-aardbeien zijn 100% aardbeien"

Van Gool kiest resoluut voor bio. "Ik vind het belangrijk dat wat ik eet biologisch is. Ik ben ermee opgegroeid en zou het niet anders willen. Het is eerlijke voeding. Biologische aardbeien zijn bovendien 100% aardbeien, 100% puur natuur. De kleur en smaak van biologische aardbeien zijn niet te overtreffen. Je ziet en proeft écht het verschil."

De sleutel voor de teelt

Maarten Van Gool is de enige biologische aardbeienteler in de wijde omgeving. Hoe dat komt? "Biologische aardbeien telen is niet eenvoudig." Hij legt uit hoe hij te werk gaat: "Teeltrotatie is in de biologische teelt belangrijk voor de grond. Want de grond moet je zien als een levend organisme waarin heel veel verschillende wezentjes samenwerken. De bedoeling is dat de grond vruchtbaar en luchtig is en dat er genoeg leven inzit. Dat kun je als boer beïnvloeden door de grond te bewerken, maar ook door na te denken over welk gewas je waar plant. Wij houden onze grond in ere door aan teeltrotatie te doen: de ene keer staan de aardbeien hier op het veld, het volgende jaar ginder. De aardbeien worden dus afgewisseld met andere gewassen. Zo vermijden we ziektes en plagen en houden we onze grond en dus ook de vruchten gezond."

Natuurlijke aanpak

"In de biologische teelt mogen we amper spuiten tegen schimmels en andere ziektes en insecten. We mogen slechts een beperkt aantal middelen van natuurlijke oorsprong gebruiken om gewassen te beschermen, dus geen middelen van chemisch-synthetische oorsprong. We gebruiken stro rond de plantjes om de bodem te bedekken. Dit verlaagt de luchtvochtigheid, waardoor we minder met schimmels te kampen krijgen. Want liefst van al gebruiken we helemaal geen middelen!"

Aardbeien op bedje van stro @De Levensbron (c)VLAM
Aardbeien op bedje van stro @De Levensbron (c)VLAM

"Onkruidbeheersing is een zware taak. Tegen onkruid is in bio sowieso geen enkel gewasbeschermingsmiddel toegelaten. Er zijn wel een aantal hulpmiddelen, zoals het bedekken van de grond onder de aardbeien met organisch plastic dat nadien verteert, en anders gewoonweg schoffelen en wieden en op tijd het onkruid wegharken."

"Je moet absoluut een passie hebben om dit werk te doen”, beaamt Maarten, "en het is niet altijd makkelijk om vol te houden. Maar het geeft ontzettend veel voldoening als je mooie en sappige aardbeien kunt oogsten."

Maarten Van Gool plukt de vruchten van zijn werk op De Levensbron - (c)VLAM
Maarten Van Gool plukt de vruchten van zijn werk op De Levensbron - (c)VLAM

Meer info: www.bioboerderijdelevensbron.be