Biobieren zijn de laatste tijd aan een stevige opmars bezig. Er zijn zo’n 150 Belgische biobieren op de markt, en jaarlijks komen er nieuwe biobieren bij! Belangrijk bij biologisch bier: het wordt gebrouwen met biologische (en dus pure) ingrediënten. De kwaliteit van biologisch bier ligt in ons land erg hoog. En omdat smaken altijd verschillen, vroegen we de mening van twee kenners!

Biersommelier Sarah Vermylen - (c) VLAM
Biersommelier Sarah Vermylen - (c) VLAM
**Sarah Vermylen: "Proeven, proeven en nog meer proeven" **Op een reis in de VSA in 2013 ontdekte Sarah Vermylen de wereld van de IPA’s, die daar toen populair waren (IPA staat voor India Pale Ale, een extra hoppig en (vaak) bitter bier). Dat was het startmoment: weer thuis reed Sarah rechtstreeks naar de drankencentrale. “Ik kocht er zo’n grote geschenkmand met verschillende biersoorten voor mezelf. En toen ging ik proeven, proeven en nog meer proeven.” Een tweejarige opleiding tot biersommelier was een logisch vervolg. Sarah gaat graag naar bierfestivals om nieuwe bieren te ontdekken. “Ik neem altijd nota’s want achteraf schrijf ik een verslag op mijn bierblog: De Biermadam.
Biersommelier Tom Van Snick - (c) VLAM
Biersommelier Tom Van Snick - (c) VLAM
**Tom Van Snick: "Het is een uit de hand gelopen hobby"** Biersommelier Tom Van Snick omschrijft het zelf als een uit de hand gelopen hobby: “Ik had altijd al interesse in bier. Na een cursus zythologie ging ik specialisaties volgen, zoals foodpairing, en volgde ik een brouwcursus. Intussen geef ik degustaties, ik geef les in het avondonderwijs, en lever advies aan de horeca … Soms brouw ik zelf, al blijft daar tegenwoordig maar weinig tijd voor over.” Op zijn Facebook-pagina ‘Gek van bier’ kan je terecht voor al je vragen over bier, maar ook voor degustaties met of zonder specifiek thema: biobieren, trappisten, Nederlandse bieren…

De favoriete biobieren van Sarah Vermylen

De drie favoriete bieren van Sarah Vermylen
De drie favoriete bieren van Sarah Vermylen

Tip 1: Tripel K (7,5%) van Brouwerij Het Nest
Tripel K heeft mooie schuimkraag die stevig blijft staan. Het bier is bijna goudgeel van kleur. Sarah ruikt toetsen van karamel en fruit, banaanesters (NB esters zijn verbindingen ontstaan door de reactie van een zuur met een alcohol). Hij is ook hoppig en kruidig.

Waarom is dit je favoriet?
“Deze Tripel K is een stevig, volmondig bier waarbij het zoete overheerst: hij smaakt zoet in het begin en zachtbitter op ’t einde. Dat past mooi binnen het Tripel-gegeven. Dit is verwarmend bier, waarschijnlijk door het alcholpercentage.”

Tip 2: Ginette Natural White (5%) van Brasserie La Binchoise
Deze Ginette Natural White is een witbier met een strogele kleur. De wazige kleur ontstaat omdat het bier met tarwe gebrouwen werd. Sarahs oordeel: “Na een slok van dit biobier komt het citrusfruit en het kruidige van koriander naar voren. Ik proef een lichte zurigheid, een beetje zoetigheid door de tarwemout en een heel lichte bitterheid. Ginette Natural White is dorstlessend bier, makkelijk drinkbaar.”

Waarom is dit je favoriet?
“Dit is een perfect bier om te drinken na een fietstocht, als je eens iets anders dan pils wil. Het past ook mooi bij een voorgerecht of bij witvis zonder vettige saus: het ziltige zee-achtige past mooi bij de smaak van dit witbier.”

Tip 3: Belgoo Blond (6,4%) van Brouwerij Belgoo
“Dit is echt een van mijn favoriete biologische bieren!” zegt Sarah enthousiast. De Belgoo Blond wordt gebrouwen van 3 biologische graansoorten: gerstemout, spelt en tarwebier. Het bier is strogeel van kleur en troebel, het schuimt mooi en de kraag blijft goed staan. Waarschijnlijk dankzij de drie graansoorten want daarin zitten eiwitten die voor schuim zorgen. “Het bier ruikt fris en fruitig, naar citrus, en zelfs een beetje naar banaan. Ik bespeur ook een subtiele gistgeur,” aldus Sarah.

Waarom is dit je favoriet?
“Het bier prikkelt mooi in de mond. De smaakt neigt naar het zoete, hoewel in de nasmaak bitterheid zit. De smaak is volmondig en het bier legt een filmpje op je tong. Daar hou ik wel van. Met dit blonde bier kan je veel kanten uit, bijvoorbeeld bij kip of bij een romiger gerecht”.

De favoriete biobieren van Tom Van Snick

De drie favoriete bieren van Tom Van Snick
De drie favoriete bieren van Tom Van Snick

Tip 1: La Trappe PUUR (4,7%) van Brouwerij La Trappe
“La Trappe PUUR is de enige biologische trappist op de markt”, weet Tom. Het bier wordt gebrouwen in brouwerij De Koningshoeven-La Trappe, net over de Nederlandse grens. De brouwerij is intussen onderdeel van Swinkels Family Brewers. "Dit is de enige biologische trappist op de markt!” La Trappe PUUR is een goudgeel biobiertje, vrij helder hoewel het niet gefilterd is. De hoparoma’s zijn volgens Tom heel zacht, grassig en kruidig.

Waarom is dit je favoriet?
“Dit is puur bier, met pure smaken. Je proeft de basiselementen van het bier. Door het lage alcoholvolume is dit biobier een goeie dorstlesser, perfect doordrinkbaar. Proef ‘m zeker eens bij kibbeling of bij gepaneerde vishapjes.”

Tip 2: Biolégère (3,5%) van Brasserie Dupont
“Dit is een heel licht bier, het bevat slechts 3,5% alcohol”, wijst Tom op het bierflesje. “Wist je dat alcohol doorgaans mee voor smaak en aroma’s in bier zorgt? Bij een bier als Biolégère, dat maar weinig alcohol bevat, zorgt de hop voor kruiden en bloemige toetsen.” Vooral de geur vindt Tom interessant: “Eerst en vooral komt er granigheid naar boven, door de mout. Daarna komt er een mooie kruidigheid, peperachtig zelfs, ik vermoed door de gebruikte hopsoort. Op de achtergrond ruik ik iets licht rokerigs.” De kruidigheid zit ook in de smaak, maar de afdronk is bitter.

Waarom is dit je favoriet?
“Dit bier is absoluut een verfrissend en dorstlessend bier, met een mooie sprankeling in de mond. Het smaakt heerlijk als zomers aperitief!”

Tip 3: Bière de Miel Bio (8%) van Brasserie Dupont
Op het etiket van Bière du Miel Bio prijken rieten bijenkorven. “Honing is een uitdagend ingrediënt om mee te experimenteren,” legt Tom uit, “omdat het een natuurproduct is en het suikergehalte dus steeds verschilt”.
Bière de Miel Bio is lichttroebel bier, met een kleur die schommelt tussen goudgeel en amber. Tom bespeurt een heel mooi honingaroma. Daarnaast ruik ik ook iets bloemigs, dat doet denken aan bloesems in een boomgaard.” Ook in de smaak proeft hij een bloemig element, en een licht kruidig, naar de afdronk toe zelfs een peperachtig iets.

Waarom is dit je favoriet?
“De honing ruik je vooral, en proef je ook een beetje, maar hij zorgt niet voor een plakkerig of zoet bier. Eigenlijk is dit eerder een droog bier. Daardoor verwacht je niet dat het om een bier met een alcoholvolume van 8% gaat, dat maakt het een beetje verraderlijk…”

Meer tips

Probeer zelf eens een eerlijk en fris biobier!

N.B. In de winkel herken je bioproducten aan het groene EU biologo en door de vermelding van de wettelijk beschermde term ‘biologisch’.

Het EU-biologo wijst je de weg
Het EU-biologo wijst je de weg