Koop jij ook wel 's bio op de markt? Zo ja, waarom doe je dat, wat vind je er belangrijk aan? We trokken naar de biokramen op twee markten en vroegen het aan een paar klanten.

Op een hoek van de knusse markt in het centrum van Mechelen vind je het kraam van M’Akkers, dat is de Mechelse Akker, een samenwerkingsverband tussen verschillende boeren uit de Mechelse regio. In Antwerpen staat op zondagochtend het kraam van biowinkel het Biohofke op het Falconplein.

De bakken van beide kramen puilen uit met verse groenten, fruit, paddenstoelen, brood en nog veel meer. Wie zijn de mensen die hier hun verse voeding komen kopen, en wat is hun motivatie?

MECHELEN, Grote Markt

Bruno (27) & Tine (26)
(foto boven)
Tine: “We komen al bijna een jaar naar dit biokraam. We wilden meer verse groenten en we wisten dat het kraam hier stond. We proberen er op te letten wat lokaal van hier komt.”

Bruno: "Als het kan kopen we alles in bio! Wat ons motiveert om bio te kopen is dat bio het anders doet, dat het anders kan, anders dan de klassieke manier waarbij veel pesticiden worden gebruikt, dat is gewoon niet nodig."
Tine: "Bio is ook belangrijk voor het veld zelf, de bodem en het hele bodemleven, de insecten,... Bio houdt de velden vruchtbaar.”

Tine: “Bio is wel duurder, maar hoe meer vraag er is, hoe meer aanbod er gaat komen. Bio geeft ook wel een eerlijke prijs voor de landbouwer. Als consument kun je dat aanbod mee helpen beïnvloeden!”

Lokaal geteeld, lekker vers! - (c) VLAM, P. De Laet
Lokaal geteeld, lekker vers! - (c) VLAM, P. De Laet

Anke (37)
“Ik vind het fijn dat ze hier lokale voeding hebben, die in de buurt van Mechelen wordt geteeld. Daardoor zie je hier goed wat er van het seizoen is. Dan denk ik ‘Ah, ‘t is het seizoen van de paksoi, ik ga dat ’s maken’.”

“Waarom ik bio koop? Ik hou van de natuur, en ik ga ervan uit dat bio geen producten gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Je bent gewoon zeker dat er geen chemische gewasbescherming op wordt gespoten. En dat je weet waar je voeding geteeld wordt, vind ik ook heel belangrijk.”

“Bio is wel wat duurder maar ik koop niet iedere dag alles in bio. Ik betaal hier misschien iets meer maar ik vind dat wel een correcte prijs voor eten!”

Lien (45)
“Ik kom graag naar de markt, vooral omdat je er lokaal geteelde groente en fruit vindt. Ook dat je rechtstreeks van de boer koopt, het korte-keten-aspect, dat spreekt mij heel erg aan. Het is fijn dat je groenten echt worden geteeld vlakbij waar je woont. Ik vind het ook belangrijk dat je hier niets in plastic hoeft te kopen, ik neem altijd mijn eigen zakjes mee.”

“Ik denk dat bio het gezondste is voor het evenwicht van de natuur: de kweekmethode, de zorg voor de gewassen, de gewasbescherming, de kijk op de voedselketen, … Het zou allemaal logisch moeten zijn!”

Lien: "Ik denk dat bio het gezondste is voor het evenwicht van de natuur" - (c) VLAM, P. De Laet
Lien: "Ik denk dat bio het gezondste is voor het evenwicht van de natuur" - (c) VLAM, P. De Laet

ANTWERPEN, Falconplein

Alex (72)
“Ik koop hier elke zondag mijn groenten en fruit voor de week. Mijn vrouw zaliger kocht altijd de groenten hier en ik ben dat blijven doen. Het is vlakbij, en dat is makkelijk.”

"Waarom bio? Ik denk dat bio een betere manier heeft om gewassen te verbouwen en ik vermoed dat het misschien wel minder belastend is voor de natuur. Weet je, hoe ouder je wordt, hoe meer je aan je kinderen en kleinkinderen denkt. Dus dan kies ik voor bio.”

Alex: "Ik vermoed dat bio minder belastend is voor de natuur" - (c) VLAM, P. De Laet
Alex: "Ik vermoed dat bio minder belastend is voor de natuur" - (c) VLAM, P. De Laet

Inge (42)
“Ik kom hier elke zondag, een trouwe klant, ja. Voordien zat ik bij de Voedselteams maar dat was soms wel moeilijk, omdat je vooraf niet weet wat je krijgt. Ik vind het toch wel leuk om hier zelf te kunnen kiezen wat ik koop.”

“Wat ik hier graag koop is sla, witloof en asperges. Vooral de sla is erg lekker, eens je die hebt gegeten, dan ga je niet meer terug. Mijn kinderen eten veel sla thuis, soms zelfs als tussendoortje, maar op restaurant vinden ze ‘m vaak niet lekker!”

“Waarom ik voor bio kies? Bio is gezonder voor ons en voor de wereld, daar ben ik van overtuigd. Naar aanleiding van een documentaire over de landbouw ben ik er veel over gaan lezen. Boeiend! Het lokale aspect vind ik ook belangrijk.”

Inge: "Bio is gezonder voor ons en voor de wereld" - (c) VLAM, P. De Laet
Inge: "Bio is gezonder voor ons en voor de wereld" - (c) VLAM, P. De Laet

Stella (24) en Max (27)
Stella: “We wonen vlakbij, dus we komen hier graag. Bio is een waarde waar ik mee ben opgegroeid, wij kochten thuis veel bio. Het voelt goed om lokaal geteeld eten te kopen. Je kent de boer ook, je kan hem altijd iets vragen, je weet met welk vakmanschap die producten tot stand zijn gekomen.”

Max: “Voor mij is biovoeding authentieke voeding, het is gewoon eerlijk, zowel qua prijs als qua kwaliteiten. In Italië zag ik nog veel kleinere, gespecialiseerde winkels, met kaas of groenten – zij hebben daar nog veel vakmanschap in huis. Dat vind je hier hoe langer hoe minder.”

Stella: “We maken graag de seizoenen mee. Dus als er pompoenen zijn, hup, de mand in, en dan eten we veel pompoen. Tot je het beu wordt! (lacht). We kijken uit naar de bioasperges!”

Stella en Max: "Je kent de boer ook, je kan hem altijd iets vragen" - (c) VLAM, P. De Laet
Stella en Max: "Je kent de boer ook, je kan hem altijd iets vragen" - (c) VLAM, P. De Laet

° ° °
N.B. Het kraam M’Akkers wordt binnenkort overgenomen door Ferm, een van de boerderijen van M’Akkers.