Ontbreekt het je aan tijd en zin om elke avond zelf te kokkerellen? Maar wil je wel lekker en gezond eten? Kies dan voor kant-en-klare biologische gerechten!

Lekkere kant-en-klare biomaaltijden, daar moet je soms nog wel even naar zoeken. Een bedrijf dat kant-en-klare allergeenvrije biomaaltijden maakt met gezonde en evenwichtige bioproducten, is Bons Plaisirs in Brussel. We staken ons licht op bij bedrijfsleider Sara Dirkx, die met Bons Plaisirs startte in 2015. Je hoort Sara aan het woord in de video!

Waarom koos je voor bio?
Sara Dirkx: "Als stadsmens ben ik niet echt opgegroeid met bio. Mijn ouders kochten het wel eens, maar het zat niet in mijn vingers. Maar mijn kinderen kampten met zware voedselintoleranties en voedselallergieën, dus ik ging op zoek naar geschikte schotels. Binnen de conventionele voedingsmiddelen vond ik echter m’n ding niet. Het was of niet lekker of niet gezond.
Op een bepaald moment zijn we dan zelf gestart met het maken van bioschotels. We gingen actief op zoek naar alternatieven voor alle zaken die een allergie konden opwekken. Er zijn toen héél veel mislukkingen gebeurd in de keuken…(lacht). Tijdens het experimenteren kwam ik meer en meer uit bij biologische producten. En na een tijdje zaten er gelukkig enkele succesrecepten bij. Zoals een cake waar iedereen steeds meer van bleef vragen."

En toen was je vertrokken?
"Ik merkte al gauw wat de succesformule was: gezond én lekker eten. Toen heb ik een atelier gehuurd waar ik aan de slag ging met die formule. Dat atelier werd al snel te klein. Gelukkig geloofden ze bij de bank ook in het idee, want daardoor beschikken we nu over een ruimere locatie."

Met welke producten werkt Bons Plaisirs?
"Onze gerechten bestaan uit zuivere, pure bio-ingrediënten. We werken met zoveel mogelijk lokale groenten en fruit. Naast het gezonde is ook de kwaliteit belangrijk. Mijn leveranciers en distributeurs weten dat ik heel streng ben voor mijn producten. Ik wil enkel met 100% bio werken en enkel met het beste van het beste. En naast bio werk ik graag met Belgische producten."

Hoe ga je bij Bons Plaisirs te werk?
"We produceren alles op ambachtelijke wijze. Ook afgeleide producten als fruitextracten maken we zelf, zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen. Want bij de verwerking van bioproducten mag slechts een beperkt aantal additieven gebruikt worden. Dus geen smaakversterkers of kleurstoffen. We werken ook op maat. Zo maken we enkel wat er besteld wordt en gaan we verspilling tegen."

Sara Dirkx aan het werk in de keuken van Bons Plaisirs
Sara Dirkx aan het werk in de keuken van Bons Plaisirs

Op wie richt Bons Plaisirs zich?
"Tegenwoordig moet alles sneller gaan. Mensen hebben steeds minder tijd. Dan zijn de gerechten van Bons Plaisirs een oplossing. Je hoeft zelf geen moeite te doen en je kan er toch zeker van zijn dat jij en je gezin enkel gezonde en lekkere ingrediënten eten. Ik gun iedereen gezonde voeding van hoge kwaliteit."

Wat vind je van het prijskaartje van bio?
"Bio wordt vaak als duur bestempeld, maar volgens mij is gezonde voeding op lange termijn veel goedkoper dan ongezonde voeding. Bio is z’n prijs waard, want het heeft enkel voordelen."

Wat is volgens jou de grootste troef van bio?
"Voor mij is bio vooral belangrijk omdat ik een positief effect heb gezien bij mijn kinderen."

Waar zijn jullie gerechten te vinden?
"Je vindt Bons Plaisirs in biowinkels, in veel self-servicerestaurants en zelfs op Brussels Airport. En natuurlijk is er ook onze webwinkel."