De West-Vlaamse ijsmaker Peter Pattyn is zowat de Willy Wonka van het biologisch geitenijs. “We kunnen niet zorgen voor een portie geluk. Maar wel voor een gelukzalig moment.”

Bekijk het filmpje waarin Peter Pattyn uitlegt hoe lekker biologisch geitenijs wel is!

IJs met de paplepel

Al vroeg leerde Peter Pattyn de ijsmakersstiel van zijn vader. “Als klein kereltje hielp ik hem al met ijs maken. Dan mocht ik eieren scheiden in het atelier!” Het ijsvirus liet hem niet meer los en intussen heeft hij zowel de onderneming (Belgian Natural Icecream Productions) als ijswinkel (in 't schoon West-Vlaams: een 'crèmekot') René overgenomen. Met succes!

Wedden dat ...

Eerlijke, kwaliteitsvolle producten op de markt brengen, dat was altijd het uitgangspunt. “Het ijsmaken is voor de familie steeds een ambacht geweest, we zijn geen fabriek. Het was voor ons altijd belangrijk om met eerlijke en authentieke producten te werken”. Vader en zoon Pattyn raakten meer en meer geïnteresseerd in een volledig biologische productie en startten met bio-ijs in 1999. Tijdens zijn zoektocht naar biologische koemelk kwam Peter bij biologische geitenboerderij ’t Reigershof in het West-Vlaamse Klemskerke terecht. Bij het aperitief daagde geitenboer Renaat Devreese de ijsmaker uit. “Hij zei: Jij kan geen ijs maken met geitenmelk! Ik antwoordde dat ik dat wél kon. En zo begon het.”

Peter Pattyn aan het werk met zijn unieke geitenijs
Peter Pattyn aan het werk met zijn unieke geitenijs

Even lekker

Het biogeitenijs was geboren. Hoe reageerde het publiek indertijd op dat geitenijs? Want de meeste mensen kennen wel geitenkaas – met zijn nadrukkelijke geur – maar wat vonden ze van ijs met geitenmelk? “Het merendeel van ons publiek was er wel klaar voor. Met name de bioliefhebbers -- die staan voor veel smaken open en zijn vaak bereid om nieuwe producten uit te proberen. "
En smaakt dat ijs dan ook naar geit? "Nee hoor", zegt Peter, "Wie geitenmelkijs blind proeft, zal geen verschil waarnemen met ijs op basis van koemelk. Het geitenijs smaakt even lekker als 'gewoon' ijs. ”

Uniek ijsje

Het biogeitenijs sloeg duidelijk aan. Momenteel is bijna 75% van de omzet van het bedrijf biologisch ijs en is het biogeitenijs zelfs de core business geworden. “In België zijn wij de enige die op grotere schaal biologisch geitenijs maken. Geitenijs maken, dat vergt planning. Omdat we verse, rauwe geitenmelk voor ons ijs gebruiken, moet de melk meteen na het melken van de geiten opgehaald worden. En dat lukt met de melk van ’t Reigershof.”

Aardbeienijs, da's met aardbei

De stap naar het biogeitenijs ging sowieso vlot omdat Pattyn al werkte met biologische ingrediënten als vanille en aardbeien. Hij kiest er heel bewust voor om te werken met natuurlijke en eerlijke producten: “Al onze grondstoffen zijn biologisch geteeld én fair trade. Biosuiker van eigen bodem is erg moeilijk te vinden, dus we kopen onze rietsuiker bij Oxfam, want dan weten we zeker dat de landbouwer er een eerlijke prijs voor ontvangt. En ons ijs wordt niet bijgekleurd met kleurstoffen. Ons aardbeienijs is dus niet door en door rood. Er zit wel wat rood in omdat aardbeien nu eenmaal die kleur hebben. Additieven, synthetische aroma’s of vulstoffen gebruiken wij niet. Zelfs natuurlijke kleurstoffen komen er niet aan te pas. Want ijs maken met eerlijke producten uit de natuur, dat maakt ons gelukkig.”

In Pattyns eigen ijswinkel René in De Haan (en ook op andere plaatsen) kun je het biogeitenijs op je tong laten smelten in smaken als vanille, chocolade, aardbeien en speculaas.
Bijzonder is dat zelfs mensen met een koemelkallergie zonder problemen van het geitenijs kunnen genieten. Geitenmelk heeft immers minder allergeen dan koemelk, en in het geitenijs zit geen boter. Voor wie last heeft van de melkallergie is het biogeitenijs dus mogelijk een goed alternatief.

Een heerlijk bio-ijsje in de zomer, mmm
Een heerlijk bio-ijsje in de zomer, mmm

De toekomst is bio

Weliswaar is een deel van het ijsaanbod van Pattyn nog niet 100% biologisch maar het wordt wel op ambachtelijke wijze gemaakt met verse koemelk uit de streek. Pattyn wil graag ook dat gedeelte van zijn ijs biologisch maken. “Momenteel is het logistiek gewoon nog te moeilijk om verse biokoemelk tot in ons atelier in Oostende te krijgen. De biomelkveebedrijven liggen nog te ver en we hebben geen eigen tankwagen. Maar een paar boeren in de buurt zijn nu aan het omschakelen naar bio. Zodra zij hun biocertificaat in handen hebben, kan ik bij hen biomelk gaan afnemen. Dan wordt het hele aanbod van crèmekot René biologisch!”.

Meer info: www.ijsrene.be.

---

In de winkel herken je bioproducten aan het groene EU-biologo en het gebruik van de wettelijk beschermde term ‘bio’ of ‘biologisch’.

EU-biologo
EU-biologo