Ben jij ook steeds meer bezig met milieubewust eten? En ga je dan ook op zoek naar producten van eigen bodem? Dan ben je goed bezig! Als je bijvoorbeeld vaak groenten eet van hier, verlaag je je eigen milieu-impact aanzienlijk. Want die worden natuurlijk niet in een vliegtuig overgevlogen! In oktober worden er maar liefst 46 verschillende soorten groenten geoogst in België! Keuze genoeg dus.

Wat zijn duurzame groenten?

Duurzame groenten worden op een gezonde en duurzame manier geteeld. Bij de teelt wordt niet alleen rekening gehouden met de milieubelasting van de teelt en van het transport, maar er wordt ook gekeken naar het energieverbruik en de keuze voor duurzame verpakkingen.

In de biogroententeelt spelen al deze aspecten een grote rol. Sowieso worden er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt - schadelijke insecten en mijten worden bestreden met netten of het inzetten van andere insecten (natuurlijke vijanden). Onkruid wordt in bio met verschillende soorten machines geschoffeld of omgewoeld. De teler laat chemische herbicides links liggen en kiest voor gewasbescherming van natuurlijke oorsprong. Biogroenten worden gevoed met dierlijke mest (van biodieren) en organische compost. En biogroenten groeien altijd in volle grond.

Proef het seizoen op je bord

Vind jij duurzaamheid belangrijk, en zeker bij voedsel? Kies dan in de eerste plaats voor de groenten van het seizoen! Eet dus asperges en peultjes in de zomer en pastinaak en witlof in de winter. En kiezen voor bio - da's altijd goed! En die ingevlogen prinsessenboontjes uit Kenia … vergeet het maar! Kies dus voor duurzaam, lokaal en seizoensgebonden – da’s beter voor het milieu, voor het energieverbruik én voor je bord. Conclusie?

Oktober: kies uit maar liefst 46 heerlijke verse groenten van eigen bodem

Oktober is dé topmaand voor groenten in ons land. Je kunt kiezen uit maar liefst 46 verschillende soorten. Iedere dag een andere groente op je bord is dus een fluitje van een cent.

In oktober kun je kiezen uit maar liefst 46 groenten, in eigen land geteeld

Iedere maand lokaal?

Benieuwd naar de lokale groenten van iedere maand? Hier vind je een handig overzicht. Deze groente- en fruitkalender kwam tot stand i.s.m. het Departement Landbouw en Test Aankoop.

Hoe herken je biogroenten?

Heel simpel: door het Europese biologo!