Biologische groenten en fruit worden met veel zorg geteeld. Onkruid bestrijden gebeurt in bio voornamelijk machinaal of met de hand. Op de biologische boerderij ’t Livinushof gebruiken ze zelfs een comfortabel wiedbed om onkruid aan te pakken. Met succes!

Bio is ook hightech

Je gewassen beschermen tegen onkruid, insecten en ziektes is een van de belangrijkste opgaves van de boer – ook in bio. Onkruid is met name een geduchte vijand. De bioboer gebruikt uiteraard geen herbiciden om dat onkruid te bestrijden, maar heeft wel een aantal andere technieken in zijn mouw.
Een van de meest efficiënte en comfortabele manieren is onkruid wieden op een wiedbed. Nog nooit van een wiedbed gehoord? Dat kan, want deze machines zijn in België nog niet zo dik gezaaid. Biologisch akkerbouwbedrijf ’t Livinushof in Sint-Laureins was een van de eerste in België met een elektrisch wiedbed - aangedreven op zonne-energie!

Comfortabel wieden

Pieter-Jan Noë van ’t Livinushof vertelt: "Onze boerderij bestaat al vier generaties. Biologische landbouw is doorheen de jaren steeds professioneler geworden. Er is nog altijd handwerk, maar er wordt ook heel veel machinaal gedaan. Ook met iets als de gps werken we steeds vaker. Het wordt allemaal behoorlijk hightech! Onkruid wieden bijvoorbeeld. Daarvoor gebruiken we vooral ons wiedbed met zonnepanelen." De mosterd voor dit wiedbed haalde Pieter-Jan in Nederland.

Altijd ambiance

Meestal gaat de boer eerst met een schoffelmachine over de velden: die breekt de grond open en snijdt het onkruid los. Dit is een eerder ruwe manier om onkruid weg te halen. Wieden blijft nodig om het onkruid onder controle te houden. Daar komt het wiedbed op de proppen.

Hoe werkt dat precies? Op het wiedbed liggen 6 mensen naast elkaar, elk op een 'bed', met hun gezicht naar beneden zodat ze de akker onder hen zien voorbijglijden. Terwijl de machine voorwaarts rijdt, wieden ze handmatig het kleine onkruid. (Bekijk de video!)

De jonge boer geeft enthousiast uitleg: "Zo’n wiedbed is erg comfortabel voor onze mensen. Ze liggen stil, in een aangename houding. En omdat de machine elektrisch is – hij rijdt op zonne-energie - zijn er geen uitlaatgassen, wat meteen ook een extra troef voor het milieu is. Het is altijd gezellig op het wiedbed. Soms speelt de radio, soms luisteren we naar een verhaal op de radio. Er is altijd ambiance op dat bed en er wordt altijd wel gelachen."

Liggende wieders in actie bij 't Livinushof
Liggende wieders in actie bij 't Livinushof

Schoffelen

Na de passage met het wiedbed worden de velden nauwlettend in het oog gehouden. Pieter-Jan zegt hierover: "Ook als we met het wiedbed over een veld zijn gegaan, moeten we nog regelmatig handmatig schoffelen en wieden, dus al lopend, met een hak of een schoffel. Dit doen we vanaf mei tot september." Onkruidbestrijding is dus een zeer arbeidsintensief werk waarbij het wiedbed enige verlichting biedt.

Meer info: www.livinushof.be