Biogroenten kom je tegen in heel wat verwerkte producten, zoals tomaten in blik, veggieburgers of in soepen, sauzen en kant-en-klare maaltijden. Populaire groenten daarvoor zijn bonen, spinazie, erwten, wortelen, knolselder, rode kool, witte bonen, prei, mais, rode biet en schorseneren. Wist je dat verwerkte biogroenten ook worden gecertificeerd? Ook dat gebeurt volgens de regels van de biowetgeving.

Mmm, vanavond een bioveggieburger?

Hoe worden producten met biogroenten bereid?

  • Het gros van de ingrediënten van een bioproduct moet ... van biologische oorsprong zijn. Dat is logisch! Concreet: een verwerkt product wordt pas 'biologisch' genoemd als meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is. Zout, water en aroma’s worden hierin niet meegerekend. Voor meer info over de teelt, lees je best de biofiches over groente en fruit!
  • Ook in bio heb je soms een middel nodig om kleur of extra smaak te geven. De bioproducent gebruikt alleen additieven van natuurlijke oorsprong; synthetische additieven of artificiële smaakversterkers zijn niet toegelaten. Die toegelaten additieven staan vermeld in een positieve lijst (i.e. een duidelijke opsomming van wat toegelaten is).
  • Bepaalde natuurlijke aroma’s mogen wel worden gebruikt, maar kleurstoffen zijn niet toegelaten.
  • In bio worden geen stoffen of technieken gebruikt die de consument misleiden over de ware aard van de producten.
  • Tot slot: producenten van biologische voedingswaren moeten de biologische producten strikt gescheiden houden van de niet-biologische in hun productielijn. Een bio-ingrediënt mag ook niet samen met hetzelfde niet-bio ingrediënt in één en hetzelfde product voorkomen.

Hoe herken je biologische verwerkte producten?

  • Je herkent biologische verwerkte producten aan het bekende groene EU-biologo en door de wettelijk beschermde term ‘biologisch’.

Smakelijk!

Een heerlijke biologische groentenquiche