Uit onderzoek blijkt dat een derde van al het voedsel dat wereldwijd voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, verloren gaat. En dat gebeurt in de hele keten, van boer tot consument. Wat doet biowinkel The Food Hub om voedselverspilling te beperken?

Dit is het laatste deel in een reeks van 3 over hoe bio voedselverspilling aanpakt.

Biowinkel The Food Hub

We verspillen meer voedsel dan je zou denken. Zo gooien we in Vlaanderen jaarlijks 907 miljoen kilo voedsel weg. Maar voedselverlies vindt overal plaats. Hoe gaat een biowinkel te werk om voedselverspilling in te perken? Zo'n winkel staat voor de moeilijke taak om in te schatten wat en hoeveel de klanten zullen kopen. Je ontkomt er niet aan dat je met onverkochte overschotten blijft zitten. Wat gebeurt er met niet-verkocht fruit en groenten?

We vroegen het aan Manu De Corte, shop manager van The Food Hub in Leuven:

  • Secuur bestellen: “70% van wat we verkopen in onze winkels is groenten en fruit, dus om te beginnen moet je proberen om zo secuur mogelijk te bestellen. En dat lukt vrij goed, dat gaat alsmaar beter,” zegt Manu. “We zijn op maandag en dinsdag dicht, dus op zondagnamiddag zijn sommige dingen er gewoon niet meer. Maar dat vinden we geen probleem, en de klanten weten dat ook. Liever wat minder producten dan vanalles over hebben.”
  • Afwijken mag: In biowinkels wordt er globaal genomen wat minder nauw gekeken naar het uitzicht van de groenten en het fruit. Manu: “Onze kopers zijn wat minder kritisch over hoe iets er uitziet: ze zullen sneller een kromme courgette of een vreemd gevormde tomaat meenemen. De smaak blijft immers hetzelfde! Die groenten komen recht van het veld, het is de kwaliteit die telt.”
    Vreemdgevormde groenten - even lekker! - (c) Shutterstock
    Vreemdgevormde groenten - even lekker! - (c) Shutterstock
  • Sociale projecten: The Food Hub werkt graag mee aan sociale projecten, ze vormen een belangrijk deel van hun filosofie: “We betalen eerlijke prijzen aan de boeren, maar dan willen we ook een goeie bestemming geven aan wat overblijft van hun producten” legt Manu uit. Een groot deel van de voedseloverschotten wordt wekelijks opgehaald door een tewerkstellingsproject voor volwassenen met een beperking in Leuven. Dit sociale project verwerkt voedseloverschotten in de gerechten voor hun lunchzaak. Ook komt wekelijks iemand van een leefgemeenschap langs om resten op te halen om op te eten of te composteren. Soms komen er ook vragen van kleine festivals of van scouts die overschotten kunnen gebruiken. “En dat is dan met plezier gegeven”, zegt Manu. Tot slot werkt The Food Hub mee aan een project rond beter gevulde brooddozen op school. En zo blijft er amper iets over.
The Food Hub vertelt het verhaal achter de producten - (c) The Food Hub
The Food Hub vertelt het verhaal achter de producten - (c) The Food Hub

Doe ook mee!

Er wordt overal gewerkt aan het verkleinen van de berg voedselafval. De overheid wil de 907 miljoen kilo voedselverlies (2015) met 30 % verminderen tegen 2025.
Hier vind je een paar goeie tips om zelf minder voedsel te verspillen.

Meer weten?