Een fijne plek in de natuur, een goeie houtoven, een handige veldkeuken en superverse biogroenten rechtstreeks van het veld. Dit is Oogsttafel, het eet- en genietconcept van Sofie en Gerald, twee levensgenieters met een hart voor de natuur.

Vijf jaar geleden kochten Sofie De Clercq en Gerald Vander Eecken een vintage caravan die ze ombouwden tot foodtruck. Inmiddels hebben ze ook een wat grotere verrijdbare keuken waar ze de heerlijkste maaltijden maken. Ze staan vlak naast een biologisch groenteveld, waar ze de groenten vers kunnen gaan halen. Met Oogsttafel maakt het koppel onder andere verrukkelijke pizza’s, die Gerald smeuïg bakt in de draagbare houtoven.

Bekijk hier hoe dat in z’n werk gaat:

Wat doen jullie precies?
Sofie De Clercq: Met onze foodcaravan Barrak koken we al 5 jaar op privéfeesten, bij bedrijven of bij mensen thuis. Nu koken we ook buiten, op het veld van een bioboerderij. We gaan aan de slag met kakelverse biogroenten van het veld voor velddiners of pizza’s. We zijn gestart met dit concept bij bioboerderij Oogstappel en gaan er deze zomer mee door bij bioboerderij Grondsmaak in Kontich.

Hoe kwam je op het idee voor Oogsttafel?
Als stadsmensen zijn we zelf een paar jaar geleden begonnen met een moestuintje buiten de stad. Zo ontdekten we zelf hoe alles groeit, en dat was echt bijzonder. Je denkt dat alles altijd te krijgen is, maar nu pas snap je dat er alleen in de zomer tomaten zijn! Onze moestuin liet ons dromen van een groter veld waar we vrienden en familie rond de tafel kunnen samenbrengen. Maar om alles te telen én twee keer per maand een diner te koken, dat werd wat te veel. Dus daarom gingen we op zoek naar bioboeren waar we zeker konden zijn dat ze lekkere groenten teelden.

Het wijdse veld van Oogstappel - (c) VLAM, Patricia De Laet
Het wijdse veld van Oogstappel - (c) VLAM, Patricia De Laet

We staan hier naast zo’n bioveld buiten de stad waar iedereen zijn groenten kan komen oogsten. Het is een manier om stadsmensen te laten kennismaken met de boerderij, waar ze met eigen ogen kunnen zien hoe alles geteeld wordt. De biogroenten die hier groeien, die komen rechtstreeks op je bord terecht. Zo kunnen mensen proeven hoe lekker bio smaakt en ontdekken wat biolandbouw precies is.

Waarom vond je bio een goeie keuze?
We zijn echt geïnteresseerd in de teelt van biologische groente. Bioboeren telen altijd in volle grond en doen ieder jaar aan teeltrotatie, waarbij de groenten steeds van perceel veranderen. Zo raakt de bodem niet uitgeput. Bio doet ook niet aan chemische gewasbescherming, en ik heb toch het gevoel dat dat beter is voor ons lichaam en ons ecosysteem. Het is een mooi verhaal dat het publiek hier met eigen ogen kan zien en ervaren.

Ik wil echt mensen laten zien hoe de biobier met zijn groenten en land omgaat, om ze ervan te overtuigen om bio te beginnen eten. We vinden zelfs dat je het smaakverschil kunt proeven! De smaak is echt anders, veel puurder. Zeker als het gaat om verse slaatjes die net geplukt zijn, dan proef je echt het verschil met niet-bio.

Wat ze nodig heeft, oogst Sofie rechtstreeks op het bioveld - (c) VLAM, Patricia De Laet
Wat ze nodig heeft, oogst Sofie rechtstreeks op het bioveld - (c) VLAM, Patricia De Laet

Hoe hebben jullie bio leren kennen?
Ik denk dat wij pas hier, door bij de bioboerderij te staan, het hele biogegeven hebben leren kennen. Hier hebben we echt gezien hoe er anders wordt geteeld in bio. Het mooie aan onze samenwerking met een bioboer is dat wij zelf iets kunnen oogsten, om het vijf minuten later te verwerken in onze pizza’s. Je kunt het niet verser of puurder hebben! Het is zalig om dat met anderen te kunnen delen.

Wat is het geheim van jullie pizza's?
Gerald maakt altijd vers pizzadeeg met verse zuurdesem en biobloem, hij is er een kei in. We maken zelf verse tomatensaus voor op de bodems, van biotomaten die we zelf plukken in de serre. De rest hangt af van wat er oogstklaar is op het moment: van rode bietjes en prei tot spinazie en warmoes. Die prei snipperen we rauw op de pizza en dat is echt een smaakbom in je mond! We laten mensen graag nieuwe smaken ontdekken en gebruiken vaak vergeten groente, zoals warmoes of snijbiet, of een pikante pizza met eigen opgelegde pepers.

Spannend, zo'n pizzaoven! - (c) VLAM, Patricia De Laet
Spannend, zo'n pizzaoven! - (c) VLAM, Patricia De Laet

Het toffe van naast de voorraadkamer te zitten is dat, als de basilicum op is, je gewoon naar de serre loopt om wat bij te plukken. We houden alles zo puur mogelijk, we serveren de meeste groenten zoals ze zijn, net om die lekkere smaak te behouden.

Tot slot, wat bio betekent voor jou?
Bio voor ons is vooral de volle smaak van de groenten die recht van het veld komen. Lokaler kan het niet! Dit is echt de kortste keten die je kunt hebben, en dat proef je gewoon.

Meer info: www.oogsttafel.be

Gezellig tafelen bij Oogsttafel - (c) Oogsttafel
Gezellig tafelen bij Oogsttafel - (c) Oogsttafel

=-=-=

De video van dit artikel werd gemaakt in het kader van onze biocampagne: