Puur of gemixt, een fruitsapje is altijd lekker. En in een biofruitsap is bovendien meer dan 95% van de ingrediënten biologisch. Bovendien bevat biosap alleen suikers die van nature in het fruit zitten.

Een eerste goeie tip: fruitsap is … puur fruitsap. Wettelijk gezien mag een drank alleen 'sap' genoemd worden als er verder niets aan wordt toegevoegd. Wordt er suiker of een andere zoetstof aan toegevoegd, dan hebben we het over 'nectar' of 'limonade'.

Verse sapjes, wat is er lekkerder? - (c) VLAM, 123rf

Wat is biofruitsap?

  • Staat er ‘biofruitsap’ op het label, dan mag je erop rekenen dat meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is (zout, water, aroma’s worden niet meegerekend).
  • Biosap bevat alleen suikers die van nature in het fruit zitten. Met een biosapje krijg je dus puur fruit in je glas.
  • Wat maakt het fruit voor biofruitsap of siropen nu precies biologisch? Alles begint bij de keuze van robuust plantgoed: bio kiest voor sterke biologische plantenrassen die schimmel en ziektes goed de baas kunnen.
  • Biofruit groeit altijd in volle grond en wordt gevoed met dierlijke mest (van biodieren) en organische compost – zeker geen kunstmest dus. Meer weten?

Hoe worden sappen op basis van biofruit bereid?

  • Het fruit wordt na het plukken snel gewassen en direct geperst om het risico op bederf tegen te gaan. Het fruit voor biosap moet 100% biologisch zijn.
  • Kunstmatige aroma’s en synthetische zoetstoffen zoals aspartaam of stevia zijn niet toegelaten in bio, net zo min als verdikkingsmiddelen of extra vitaminen. Er wordt ook geen extra suiker toegevoegd.
  • Alleen additieven van natuurlijke oorsprong die als onmisbaar worden beschouwd, zijn toegelaten -- synthetische additieven of smaakversterkers zijn dat niet. De lijst met de toegelaten additieven is echter zeer beperkt.
  • Biosappen worden meestal gepasteuriseerd voor een langere houdbaarheid. In bio zijn geen chemische bewaarmiddelen toegelaten.
  • Geperst fruitsap is in eerste instantie troebel. Om heldere sappen te krijgen, wordt het sap gecentrifugeerd waardoor alle troebele elementen verwijderd worden.
    Vier lekkere fruitsoorten voor heerlijke sapjes - (c) VLAM

Laat je verleiden!

  • Biosap is overal te vinden. In Vlaanderen vind je veel lokaal geperst sap met fruit uit de eigen streek. Dé grote klassieker is natuurlijk appelsap, maar wat dacht je van originele combinaties als appel-rabarber of appel-vlierbes? Het aanbod aan biologische fruitsappen is enorm groot, laat je verleiden!
  • Ken je het verschil al tussen vers fruitsap – puur sap – diksap – geconcentreerd sap en smoothies?
  • Het allerlekkerste is natuurlijk om zelf een vers sapje te persen uit biologisch fruit!

Goed om te weten: fruitsap is heerlijk, maar bevat wel minder vitamines en voedingsvezels dan een vers stuk fruit. Die vezels helpen onze darmen om goed te functioneren en geven ook een verzadigingsgevoel. Dus als je het beste uit fruit wilt halen, eet je het best vers, én in zijn geheel!

En hoe zit het met biosiroop?

  • Aan biologische fruitsiropen – waar je thuis water aan toevoegt – wordt meestal nog een natuurlijke zoetmaker toegevoegd. Dat kan ongeraffineerde (riet)suiker zijn, diksap van appelen of druiven, of agavestroop - uiteraard ook biologisch.
  • Geraffineerde witte suiker zal je in biologische bereidingen niet terugvinden.

Hoe herken je biologisch fruitsap?

  • Je herkent biologische dranken aan het bekende groene EU-biologo en door de wettelijk beschermde term ‘biologisch’.

Leesvoer