Vroeger moest je naar de biowinkel of natuurwinkel voor biologische producten, maar nu vind je ze ook gewoon in de supermarkt – of rechtstreeks bij de boer!

In de biowinkel

De biowinkel is de uitgelezen plek om je bio-aankopen te doen. Je vindt er het meest uitgebreide aanbod, van voeding tot verzorgingsproducten. En de biowinkelier kan je altijd goeie raad of uitleg geven.

Maak kennis met de enthousiaste biowinkelier Sofie Van Slycken.

Op de markt

Op heel veel markten staat tegenwoordig een biokraam met verse producten. In grote steden als Brussel, Gent en Antwerpen maar ook bijvoorbeeld in Heist-op-den-Berg of Werchter vind je echte biomarkten - met uitsluitend bioproducten natuurlijk. Zoek hier een biokraam of biomarkt.

In de supermarkt

In zowat iedere supermarkt vind je een basisassortiment van bioproducten. Afhankelijk van de winkelketen vind je er biologisch brood, groenten, fruit, melk, yoghurt, eieren, vlees, pasta, koekjes, enz. De vraag groeit dus het assortiment in supermarkten breidt zich snel verder uit.

Bij de boer

Veel biologische boeren verkopen hun eigen producten rechtstreeks aan de consument. Dit wordt ook de 'korte keten' genoemd. Zo koop je kraakverse producten, vaak recht van het veld. En de boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn producten. Van groenten, fruit en zuivel tot rund- of varkensvlees. Sommige boeren staan met hun kraam op de markt, anderen hebben een eigen winkel bij de boerderij.

Je komt op deze manier rechtstreeks in contact met de producent, wat vertrouwen creëert. En omgekeerd leert de boer of de teler zijn kopers persoonlijk kennen en krijgt hij directe appreciatie voor zijn werk.

Op www.rechtvanbijdeboer.be ('uitgebreid zoeken' > optie 'biologisch') ontdek je waar je bij jou in de buurt terecht kan voor kakelverse etenswaren.
Bij nog andere boeren mag je tegen vergoeding producten naar keuze zelf oogsten op het veld. Ook tof!

Dozen vol lekkers in een boerderijwinkel - (c) VLAM
Dozen vol lekkers in een boerderijwinkel - (c) VLAM
### In de buurt Geen tijd of zin om langs het veld van de boer te gaan? Dan kan je kiezen voor een groente- of fruitabonnement. Elke week wordt je pakket vol verse bioproducten afgeleverd bij een afhaalpunt in jouw buurt (klik op optie 'Afhaalpunt'), waar je het zelf kan ophalen. Zo krijg je kakelverse ingrediënten bij jou in de buurt en spaar je heel wat tijd uit!

Bij je thuis

Voor verse biologische voeding hoef je tegenwoordig zelfs de deur niet uit. Je kunt een biologische maaltijdbox (foodbox) aan huis laten leveren, met daarin de ingrediënten voor een vooraf gekozen aantal gezonde maaltijden die je in minder dan 30 minuten op tafel tovert. Je vindt zeker zo'n dienst online!

Hoe herken je bio?

Hoe zie je in één oogopslag of een product bio is of niet? Dat is een makkie: biologische producten herken je aan het groene Europese biologo en het woord ‘biologisch’ op de verpakking of op de kistkaart.

Lees meer: Hoe herken je bio?