Je hoort mensen soms twijfelen of bioproducten wel te vertrouwen zijn. Niet nodig! Biologische producten verdienen echt je volste vertrouwen.

Geef bio 100% je vertrouwen! En wel hierom ...

Omdat het biologo zekerheid biedt
Omdat het biologo zekerheid biedt
Het Europese biologo biedt je 100% garantie op bio: als je het bekende ‘groene blaadje’ én de term ‘biologisch’ ziet staan, heb je absoluut zeker een bioproduct in handen. Waarom? De term ‘biologisch’ is wettelijk beschermd in de Europese biowetgeving – dus die mag alleen gebruikt worden als aan alle voorwaarden is voldaan.

Bioproducten worden bovendien streng en regelmatig gecontroleerd. Wat houdt die controle precies in?

  • Iedereen die het Europese biologo wil gebruiken, moet de biocertificatie aanvragen en zich laten controleren.
  • Deze controles komen bovenop de controles waaraan alle voedselproducenten moeten voldoen.
  • Alle bio-ondernemers (boeren, fokkers, bewerkers, handelaars, importeurs) worden ten minste één keer per jaar gecontroleerd. Soms wordt er ook onverwachts gecontroleerd.
  • Als een product niet volgens de biologische regels geproduceerd werd, mag het niet als bio worden verkocht.

Meer info:

De biologische landbouw werkt zo milieuvriendelijk mogelijk. Alles begint bij een gezonde en veerkrachtige bodem. Teeltrotatie, organische mest en natuurlijke gewasbescherming zijn daarbij belangrijke bondgenoten. De bioboer gebruikt - alleen indien nodig – een beperkt aantal natuurlijk geproduceerde bestrijdingsmiddelen tegen schimmels, insecten en ziektes. Kunstmest en chemisch gesynthetiseerde bestrijdingsmiddelen (bv herbiciden) zijn verboden. De biologische aanpak draagt zorg voor het land: niets mag uitgeput geraken -- niet de bodem, niet de planten, niet de dieren. Zo garandeert de bioboer dat ook toekomstige generaties gezond voedsel op hun bord krijgen.

Lees meer hierover.

Biologische veehouders gaan resoluut voor een diervriendelijke aanpak. Biologische dieren zijn bij voorkeur robuuste, sterke rassen. Ze worden minder vaak ziek dankzij hun gezonde, biologische voeding en diervriendelijke levensomstandigheden in de stal én buiten. Ziektes worden aangepakt met fytotherapie of homeopathie. Biovee krijgt alleen maar klassieke medicatie (bv. antibiotica) toegediend als de dierenarts dit noodzakelijk acht. De dieren krijgen voldoende ruimte en comfort om hun dierenmanieren vrij te uiten. Varkens mogen wroeten, kippen mogen scharrelen en stofbaden nemen, koeien en geiten mogen rustig grazen in de wei.

Lees meer over dierenwelzijn in bio.

Bio trekt de kaart van eerlijk geproduceerd, kwaliteitsvol voedsel. En dat niet alleen voor producten die recht van het veld komen. Bij de verwerking van voedingsproducten (bv. om brood, kaas, vleeswaren, yoghurt, gebak, sap,… te maken) zijn het aantal toegelaten additieven (bv. smaakstoffen) en technieken sterk beperkt. De biosector streeft immers naar een zuivere, pure samenstelling die de ingrediënten volledig tot hun recht laten komen.

Lees meer over de puurheid van bio.

In een wereld waar globalisering de trend is, zet bio stevig in op de korte keten. Bij de lokale boer zie je met eigen ogen dat de producten vers van het veld komen. Lokaal kopen maakt ook een aanzienlijk verschil in vervoerskilometers. En de boer wint er ook bij, want hij kan zelf zijn prijzen bepalen. Lokaal kopen is daarom duurzaam kopen. En hoe fijn is het niet om een babbel met de producent te kunnen maken!

Kortom, schenk bio zonder aarzelen je vertrouwen!