De BioVLAM zet gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker. Op 25 september reikte Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits de eerste BioVLAM uit aan Stefaan Deraeve van La vie est belle.

En de winnaar is …

De BioVLAM is een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM. De vakjury, voorzeten door Ignace De Roo (voorzitter Sectorgroep Bio bij VLAM), selecteerde vijf genomineerden uit de 15 inschrijvingen. Bij een jurybezoek ter plaatse zoemde de jury in op drie criteria: passie voor bio, innovatie en duurzaamheid.

De winnaar is La vie est belle uit Oostkamp. Het biobedrijf, dat zich specialiseert in verse voedingsproducten op basis van groenten, granen en peulvruchten, brengt een pakket op de markt waarmee je thuis zelf veggieproducten kunt maken. Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits reikte op 25 september 2021 de prijs uit aan een gelukkige Stefaan Deraeve, executive chairman van La vie est belle (zie foto boven). Zijn bedrijf wordt gedurende één jaar ambassadeur voor de biosector.

Deraeve reageerde met veel voldoening: “Ik ben bijzonder trots op de jongere generatie - met name mijn zoon Lieven - die dit product heeft ontwikkeld, helemaal in de geest van wat wij ooit startten. Zo wordt het een verhaal over de generaties heen, en dat is heel mooi. Ook de boer die de grondstoffen levert, maakt deel uit van het verhaal. De BioVLAM gaat over passie en over je authentieke zelf. Ons nieuwe product is erg lekker en heel toegankelijk en we hopen dat het veel mensen de weg zal wijzen naar bio.”

Winnend project

La vie est belle is specialist in eiwitrijke, vegetarische maaltijden. Het bedrijf lanceert (binnenkort) een handige kant-en-klare mix waarmee je thuis zelf vegetarische burgers of falafel of balletjes kunt maken. Het pakket omvat een zakje met groenten en een biologische eiwitrijke mix. Als consument kun je deze mengen en verwerken in de vorm die je zelf kiest. Hartig, zoet, in een burger of in een pastasaus -- het product heeft een hoog gebruiksgemak. Het heeft als werknaam ‘Koekje van eigen deeg’ gekregen, de definitieve naam wordt nog bekend gemaakt. Deze productinnovatie maakt bio voor iedereen toegankelijk.

Van mix tot lekker eten op je bord -- (c) La vie est belle
Van mix tot lekker eten op je bord -- (c) La vie est belle
Als extra cadeau krijgt La vie est belle een filmpje waarin het nieuwe product centraal staat.

Kansen in bio

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits is duidelijk enthousiast over de BioVLAM: “Innovatie en duurzaamheid zijn de krachtlijnen van de BioVLAM en de genomineerden bepalen mee de toekomstgerichte voedselproductie in Vlaanderen. Daarnaast zijn ook de passie voor bio, inzet en engagement voor de biosector uitgangspunten van de award. Hopelijk inspireert de BioVLAM ook collega’s om bio verder te laten groeien in Vlaanderen. Voor alle schakels in de keten liggen er zeker nog kansen in bio, dat bewijzen de inschrijvingen.”

Genomineerden

Dit jaar kwamen er 15 inschrijvingen binnen van zeer uiteenlopende bedrijven, stuk voor stuk echte ambassadeurs. Innovatief en duurzaam ondernemen en de passie voor bio werden in elk dossier ruimschoots onderstreept.

Dit waren de andere vier genomineerden:

  • Abinda wil reststromen uit het bedrijf optimaliseren door ze te integreren in het productieproces;
  • Veiling BelOrta lanceerde EARTH, een nieuw concept waarmee het producten in omschakeling naar bio zal groeperen en vermarkten;
  • Bioboer Mark Van Hove zet in op innovatie in de teelt van zoete aardappel (bataat) met een zelf ontwikkelde plantmachine;
  • Vitale rassen vzw werkt samen met verschillende boeren-vermeerderaars om de manier van zaden telen en vermeerderen beschikbaar te maken voor bioboeren.
    De winnaar en de genomineerden samen met ministers Crevits en Van Peteghem, Filip Fontaine (VLAM) en Ignace Deroo (voorzitter jury) - (c) VLAM
    De winnaar en de genomineerden samen met ministers Crevits en Van Peteghem, Filip Fontaine (VLAM) en Ignace Deroo (voorzitter jury) - (c) VLAM

Een korte uitleg over deze projecten lees je in Vijf genomineerden gekozen voor BioVLAM award.